Podzim na Vysočině

Attachments:
Download this file (Podzim na Vysočině 2019.doc)Propozice
Autokarový zájezd 28.-29. září 2019
32. ročník „Setkání všech turistů TOSP a hostů a seminář vedoucích turistiky“ (hlavním účelem je příprava a zpracování Kalendáře akcí TOSP)
Vedoucí: Vít Vavřina, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 602 173 635
Odjezd: v 7.00 od Zimního stadionu   (placení je 18.9. v ED)
Devět skal --- zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/vrchol-devet-skal

Zájezdy spojené se seminářem vedoucích turistiky TOSP mají dlouhou tradici a jejich hlavním účelem je příprava a zpracování Kalendáře akcí TOSP na příští rok. Letošní ročník je v podzimní kouzelné Vysočině, v obci Tři Studně.

Mapa KČT 1:50000 č. 48 Žďárské vrchy

Všeobecné pokyny:
Výbava všech účastníků zájezdu musí být uzpůsobena klimatu na Vysočině (pohorky s vibramem, čepice nebo šátek, rukavice, nepromokavá pláštěnka či bunda s kapucí, teplý svetr nebo fleesova bunda). Vezměte si své osobní léky, náplasti a obinadlo.

Ubytováni budeme v turistické chatě Duha v krásném prostředí zalesněné části Vysočiny na okraji obce Tři Studně. Ve dvoupatrové chatě je ubytování celkem pro čtyřicet osob ve dvou, tří, čtyř a pětilůžkových pokojích, sociální zařízení jsou mimo pokoje (dvě toalety, dvě umývárny se sprchami, umyvadla). Dále je zde menší chata pro dalších osm osob se dvěma oddělenými částmi se čtyřlůžkovou ložnicí a malým vstupním pokojíkem a také se společnou jídelnou s vybaveným kuchyňským koutem. Toalety, umývárna a sprchový kout jsou pro oba pokoje společné.
Kuchyně vybavena lednicemi, plynovým sporákem s troubou, mikrovlnkou, varnou konvicí a také základními sadami nádobí pro všechny pokoje). V přízemí je větší jídelna. Vytápění centrální ústředním topením. Teplá voda pro koupelny a kuchyň je ohřívána elektrickými boilery.
Stravování vlastní nebo v místních penzionech a restauracích. Nelze spoléhat na možnosti občerstvení po trase, proto je nutné mít vlastní zásoby.

Cena zájezdu pro členy TOSP: děti a mládež do 26 let: 300,-Kč, dospělý: 450,-Kč, pro nečleny TOSP: 550,-Kč

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770.

Pro případ náhlého onemocnění nebo úrazu doporučuji navíc samostatné uzavření cestovního pojištění, jehož součástí je pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě.

NEZAPOMEŇTE SI VZÍT PLATNÉ CESTOVNÍ DOKLADY, DOKLAD O ZDRAVOTNÍM POJIŠTĚNÍ, PRŮKAZ ČLENA KČT, KARTU EUROBEDS A MĚJTE JE STÁLE U SEBE.

V SOBOTU VEČER SEZENÍ VEDOUCÍCH TURISTIKY K PŘÍPRAVĚ KALENDÁŘE TOSP PRO ROK 2020.

TRASY sobota 28.9.

Výchozím místem je Svratka, nástup na jednotlivé trasy

A) Ze Svratky po Ž na Devět skal a Fryšavu k rybníku Medlov a po Z do obce Tři Studně.
Celkem 16 km.

B) Ze Svratky po Č přes Karlštejn, dále po M přes Zkamenělý zámek, Milovské Perníčky, Čtyři palice do Křižánek a na   Devět skal. Dále pokračujeme stejně jako trasa A. Celkem 19.km.

C) Ze Svratky nejdříve po Ž až na rozcestí se Z směr Herálec, Žákova hora a na Fryšavský kopec. Je možno po M prohlédnout si pramen Svratky, vrátit se zpět a pokračovat přes Brožovu skalku do obce Tři Studně. Celkem 20 km.
     

TRASA neděle 29.9.

Odjezd autobusu do Sněžného a Svratky po předání chaty správci, nástup na trasy

A) Od chaty vyjdeme po M okolo rybníku Medlov směrem na Podmedlovský mlýn a pak po Ž do Kadova. Zde přejdeme na Z na Samotín a Dráteníčky, Milovský rybník a Čtyři palice. Pokračujeme po M přes Milovské Perníčky, Zkamenělý zámek a po Č přes Karlštejn do Svratky. Celkem 24 km.

B) Trasa shodná s trasou A až po Dráteníčky. Z Dráteníčků po Č přes Blatiny do Sněžného. Celkem 14 km.


Čas odjezdu ze Sněžného a Svratky do Pardubic bude upřesněn

Slunečné počasí babího léta a pěkné zážitky přeje

Vít Vavřina
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
602 173 635

20. srpna 2019

Zajímavosti na trasách

Brožova skalka:
přírodní památka  -  vrcholový skalní útvar (785 m) typu mrazového srubu.
Čtyři palice:
přírodní rezervace (37,3 ha, vyhlášená r. 1990) – skupina rulových skal na vrchu Čtyřpaličaté skály (732 m) s balvanitými sutěmi a původní druhovou skladbou jedlobukovité vegetace.
Devět skal:
přírodní památka – nevyšší vrchol Žďárských vrchů (836 m) s upravenou vyhlídkou na horním okraji pásma devíti vrcholových rulových skal typu skalního města. Lovecká chata sloužila r. 1945 partyzánům.
Dráteníčky:
přírodní památka – charakteristický rulový vrcholový útvar Žďárských vrchů (775 m). Cvičný horolezecký terén.
Fryšava:
významná sklářská huť pracovala od pol. 16. stol. do r. 1740.  Do pol. 19. stol. těžba železné rudy. Kostel sv. Matouše z r. 1788, později přestavovaný, u kostela kadovské litinové kříže. Vedle kostela pamětní deska místního listonoše Rudolfa Smolky, který při svých služebních povinnostech v l. 1933-1972 urazil pěšky, na kole nebo na lyžích téměř 200 000 km. Boj partyzánské skupiny „Záře“ 9.5.1945 s prchajícími fašisty. Památník padlým na hřbitově podle návrhu sochaře V. Makovského. Na hřbitově hrob malíře Václava Jíchy (1874-1950) a hudebního skladatele Otakara Šína (1881-1943, profesora pražské konzervatoře, učitele J. Ježka. Soubor lidových staveb. Památné stromy – alej 40 jasanů stříbrných (obvody stromů v průměru 250 cm a výšky 17 m).
Fryšavský kopec:
opěrný bod partyzánské brigády „Mistr Jan Hus“ v letech 1944-1945 – památník.
Herálec:
připomínán r. 1366 na levém břehu Svratky jako Český Herálec, později k němu připojen i na pravém břehu vzniklý Moravský Herálec. Od 17. stol. Vznik několika sklářských hutí. V letech 1759-1939 těžba železné rudy pro železárny v Kadově. Tradiční dřevařský a textilní průmysl. Kamenný most přes Svratku z r. 1856 sklenutý do tří oblouků spojuje českou a moravskou část obce. U mostu kámen s vyznačením zemské hranice mezi Čechy a Moravou. Pozdně barokní kostel sv. Kateřiny z r. 1787. Lidová architektura. V části Mariánská Huť zřízena r. 1727 skelná huť, která zanikla r. 1914. Další skelná huť z r. 1740 byla v části Brušovec. Památné stromy-převážně javorová alej (průměry kmenů 230-300 cm a výška 20-23 m).
Kadov:
obec dříve známá hutěmi na zpracování železa.  První vysoká pec postavena v r. 1651, první zmínky o vsi r. 1656. Železná huť zrušena v r. 1874, kdy používané dřevěné uhlí nemohlo soupeřit s nově používaným koksem. Existenci železáren připomíná kámen s pamětní deskou na návsi. V 19. stol. patřily železárny k největším na Moravě. Vyráběly užitkové i ozdobné předměty, známé jsou kadovské litinové náhrobní kříže, které najdeme zejména na hřbitově ve Sněžném a u kostela ve Fryšavě. Na místě bývalých hald stojí domky při návsi s pomníkem TGM od J. Pelikána.. Lidová architektura. V hostinci k dostání likér „Kadovánek“ vyráběný podle vlastní receptury, který nahradil tradici „Samotínského vánku“.
Karlštejn:
hezký rokokový lovecký zámeček Kinských z l.1766-1776 pod stejnojmenným vrcholem (783 m) v blízkosti evropského rozvodí Labe-Dunaj. R. 1784 zde zřízen šichtovní úřad, řídící provoz vrchnostenských hutí v okolí. Do r. 1925 při zámečku rozlehlá jelení obora. V pol. 20. stol. zřízena obrazová galerie. R. 1947 se zde natáčela část filmu „Temno“.
Křižánky:
vesnická památková rezervace. Na levém břehu Svratky České Křižánky připomínané r. 1345, na pravém Moravské připomínané v 15. stol. V obou obcích sklářské hutě, po jejich zániku pak hamry na železo Tradiční pilníkářská výroba. Cenný soubor lidové architektury – roubené chalupy horáckého stylu. Rodiště malíře Františka Bukáčka (1910-1988), v letní sezóně pravidelné výstavy malířů. První lyže na Vysočině získali r. 1886 z Norska místní učitel Houdek a lesník Resch. Památné stromy-dvě lípy velkolisté (obvody kmenů 625 a 547 cm, a výšky 26 a 25 m).
Medlov:
rybník (28,5 ha) založený v 16. stol. pány z Pernštejna. R. 1934 zde bývalý lyžařský reprezentant Leoš Stehlík zřídil sportovní a rekreační středisko, do něhož zval k pobytu také významné umělce.
Z původního areálu vybudován na počátku 80. let komfortní hotel, známé rekreační středisko Českomoravské vrchoviny.
Milovské Perníčky:
přírodní památka - malebná skupina tří rulových skal (758 m) s rozsáhlými balvanitými proudy a vegetací. Na vrcholech prohlubně (perníčky) -skalní mísy o průměru 40-87 cm a hloubce 15-30 cm vzniklé procesy zvětrávání horniny. Podle pověsti se jim přisuzuje různý původ a účel, např.  vytvořeny člověkem ke kultovním účelům nebo sloužily k zapalování strážních ohňů či k drcení obilí za třicetileté války.
Milovy:
obec připomínána r. 1348. v letech 1741-1830 huť na železo, hamr a drátovna, ruda byla těžena v okolí. Od r. 1835 sklářská huť s technicky i umělecky vyhlášenými výrobky. Milovský rybník (10 ha) založen r. 1610, při něm r. 1935 postaven hotel.
Samotín:
vznikl r. 1717 na vymýcené části lesa s pasekářskou zástavbou. V okolí stopy po rudných dolech z 19. stol. V letech 1944-1945 sídlo štábu partyzánské skupiny „Záře“. Roubené chalupy horáckého typu s haltýři (chladícími sklepy). V bývalé Horácká hospoda zemřelého p. Tlustoše, se podával vyhlášený likér „Samotínský vánek“, tradici převzala obec Kadov.
Sklené:
vzniklo ve 14. stol. Lidové stavby, např. rychta u rybníčka.
Sněžné:
připomínáme r. 1335, v 16. stol. Sklárna a těžba železné rudy. Původní název Německé podle vlastníka – německé šlechtické rodiny, přejmenováno po 2. světové válce. Barokní kostel sv. Kříže z pol. 18. stol. U něj litinové kříže z 19. stol., výrobky železáren v Kadově. Evangelický kostel z r. 1788, při přestavbě r. 1860 přistavěna věž. V parčíku na náměstí sousoší s postavou TGM. Hotel Záložna patřil J. Rýdlovi, který zřídil také rekreační středisko s koupalištěm. Hotel navštěvovalo mnoho známých umělců, hlavně malířů, takže interiér se stal galerií jejich obrazů. Rodiště malíře a grafika Bohdana Laciny (1912-1971).
Svratka:
připomínaná r. 1350, nejpozději od r. 1485 městysem, městem od r. 1867. Od středověku tradiční hrnčířství a kamnářství, v 19. stol. Klempířství a výroba pilníků. Od března 1945 základna partyzánského oddílu „Vpřed“. Golfové hřiště, rychlobruslařský stadion. Původně gotický kostel sv. Jana Křtitele ze 14. stol., přestavěný r. 1759, při něm zděná zvonice s dřevěným patrem. Lidová architektura. Rodiště spisovatele J.V.Plevy (1889-1985). Působiště malířů – bratří Bubeníčků, O. Nejedlého, Fr. Kavána a O. Blažíčka.
Sykovec:
na Českomoravské vrchovině nejvýše položený rekreační rybník (724 m) s písčitým dnem. Založen na přelomu 16. a 17. stol.
Tři Studně:
založeny pro dělníky fryšavských hutí v pol. 17. stol na pasece “U třech studní“. V hájovně pobývali hudební skladatelé B. Martinů, V. Kaprálová a profesor V. Kaprál. Na jeho břehu napsal M. Bureš verše, které využil B. Martinů pro slavnou kantátu „Otevírání studánek“. Rekreační středisko. Památný strom – buk lesní (obvod kmene 470 cm, výška 24 m).
Zkamenělý zámek:
přírodní památka – rulová skaliska připomínající hradní zříceninu. V 6-7. stol. Hradiště (části valů a příkopů zachovány).)
Žákova hora:
známý zalesněný vrchol Žďárských vrchů (810 m), rozvodí Sázavy (Severní moře) a Svratky (Černé moře). Přírodní zajímavost „Sražená voda“ – umělá strouha spojující vody obou úmoří v místě kde se nejvíce přibližují. Na jižním svahu přírodní rezervace, vyhlášená r.1933 – ukázka původního jedlobukového pralesa s příměsí smrku a javoru klenu. Podél jejího okraje prochází naučná stezka Tisůvka - Žákova hora. Těsně pod vrcholem geodetický bod pro měření nadmořských výšek, přesného tvaru Země a pohybů zemské kůry.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení