Dobřichovice a okolí

Attachments:
Download this file (Dobřichovice a okolí, propozice 2019 včetně sponzorů změna pojištění.doc)Propozice
Pěší výlet v sobotu 5. října 2019
Vedoucí: Hanka Němcová, 608 772 439, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Sraz: hlavní nádraží Pardubice v 06.50, odjezd vlaku v 7.01 do Prahy, přestup v 8.20 (8.50) do ČERNOŠIC, je to směr Beroun 
Jízdenka - zájemci o společnou jízdenku si ji domluví a zakoupí sami.
Rotunda sv.Martina --- Autor: Ondřej Žváček, https://en.wikipedia.org/wiki/Karlik

Zakoupení jízdenky - jelikož máme i podle věku různé slevy na veřejnou dopravu, zájemci o společnou jízdenku si ji domluví a zakoupí sami, děkuji.

Mapa KČT č. 36 Okolí Prahy západ
My se budeme pohybovat JZ od centra Prahy
CHKO Český kras je chráněné území o rozloze 128 km2 založené v roce 1976 za účelem ochrany a zachování nejcennější části barrandienské pánve.
Jde o krasové území s romantickou a divokou krajinou rozbrázděnou řadou roklin a kaňonů. Najdeme zde také mnoho jeskyň, které patří mezi ty největší na našem území. Členitým reliéfem protéká řeka Berounka s dalšími přítoky, jejichž údolí má často kaňonovitý ráz. Bohaté bylinné patro je tvořeno především vzácnou teplomilnou květenou. Pro svou přirozenou skladbu jsou také velmi ceněné zdejší lesy. Najdeme zde památné stromy až 400 let staré. Krasový reliéf podmiňuje výskyt vzácných živočišných druhů, především netopýrů, měkkýšů a mnoha druhů motýlů.

A) Od nádraží z Černošic po M ulicí Karlštejnskou s krásnými vilami až na rozcestí U památného dubu, zde vpravo a stále po Ž vyhlídky Homole, Malá a Velká skála, na Vonoklasy, dojdeme až do Karlické ulice ve Vonoklasech, zde vpravo společně Ž,Z,Č – okolo restaurace U VYHLÍDKY.
Dál pokračujeme stále po Z, přes Krásnou stráň, vyhlídky Vyhlídka a Karasova vyhlídka do obce Karlík. (valy po hradu jsou na Č značce mimo naši plánovnou trasu).  Cestou mramoru – sochořadí do Dobřichovic. Z vede až na nádraží Dobřichovice
12 km

B) Vše po M směr Vonoklasy, na rozcestí jen po Z na vlak do Dobřichovic
10 km

C) Od zámku v Dobřichovicích doprava proti proudu řeky po cyklo, přejdeme most přes Berounku a Pražskou ulicí dojdeme do Řevnic, ulicí 28. října (pivní dvůr má v sobotu odpoledne zavřeno), nebo přes náměstí na nádraží.
14 km

Přeji příjemnou procházku a hezké zážitky.
Hanka Němcová mobil 608 772 439, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Odjezdy vlaků z Řevnic – např.    16.07-16.34 Smíchov      (odjezd vždy ..,07 a ..,37 hod)
Přestup v Praze ze Smíchova do Pce   16.46-18.02   (v hodinovém intervalu) nebo z  hl. nádraží do Pce  16.58-18.02
Vlaky jezdí se stejnou časovou návazností i v 15.07 nebo 17.07 z Řevnic.

Občerstvení - hospody otvírají většinou od 11ti hodin, restaurace NA VYHLÍDCE Vonoklasy a v cíli.
Infocentrum v Dobřichovicích má v sobotu odpoledne otevřeno.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Černošice leží asi 18 km jihozápadně od centra Prahy, 5 km od Zbraslavi, na levém břehu Berounky. Dnešní město je tvořeno třemi historickými částmi: Horní Černošice, Dolní Mokropsy a Vráž. Žije zde
přes 7 tisíc obyvatel
Horní Černošice jsou poprvé zmíněny v listině kláštera Kladrubského z roku 1115. Skrz obec vedly velmi důležité cesty. Jedná se o tzv. pražsko-bechyňskou cestu a cestu z Pražského hradu na Karlštejn. Stará košatá lípa, která stála na Vráži až do roku 1930, sloužila jako cestovní ukazatel. Přes Černošice byla zavedena železnice, jednokolejná trať z Prahy do Plzně, byla otevřena roku 1862.
Vonoklasy Přestože je obec na dohled Berounce, dělí ji více než sto dvacet metrů nadmořské výšky.V roce 1968 se v čp 96 stala rodinná tragédie, která se později stala velmi věrným námětem pro 26. díl seriálu 30 případů majora Zemana – Studna. Toto číslo popisné lze nalézt, ale objekt je pochopitelně znovu vystavěn. Samotný díl se filmoval v jiné obci – v Jinočanech, dům byl však vybudován na Barrandově v ateliérech.
Karlík Z hradu zbyly jen velmi nepatrné terénní nerovnosti na zalesněném ostrohu. Z historie toho není mnoho známo, byl zřejmě založen Karlem IV., mohl sloužit jako obranný hrádek Karlštejna. Zanikl brzy po svém založení, možná ani nebyl dostavěn.
Rotunda sv. Martina v Karlíku Románská rotunda sv. Martina, kterou najdeme v obci Karlík u Dobřichovic, byla postavena koncem 12. století, za vlády Přemysla Otakara I.

Dobřichovice jsou oblíbeným výletním místem Pražanů, východištěm cest do Českého krasu a do lesů táhnoucích se po Hřebenech, které dále pokračují do Brd.
Dominantní památku lokality tvoří renezanční barokně upravený zámek s kaplí vybudovaný křižovníky roku 1676 na místě původní tvrze. Je to patrová trojkřídlá budova s hranolovou věží a kaplí v západním křídle.
V patře je hezká restaurace U hada. Blízko mostu je památný strom Svatojánská llípa

Řevnice jsou východiskem značených turistických cest na brdské Hřebeny. Řevnický Okrašlovací spolek ve spolupráci s Klubem českých turistů se přičinil o zprovoznění značené cesty z Řevnic na Skalku a na Babku, která byla první turisticky značenou cestu v Brdech (1889) Turistické průvodce věnované Řevnicím a okolí vznikly už v první polovině 20. století: v roce 1905.

Černá skála proti proudu z Řevnic, levý břeh Berounky - skála tvořená vyvřelou horninou diabas, její stěna sahá do výšky třiceti metrů.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení