Podzimní Bára 2019

Attachments:
Download this file (Podzimní Bára 19.doc)Propozice
Nenáročný cyklovýlet v neděli 20.října 2019 s návštěvou hasičského muzea a rozhledny Báry
Vedoucí: Anna Rousková, mobil 732621262, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  
Sraz v 10,00 hod. u ZS
Trasa (celkem 60 km):   Pardubice  –  Nemošice –  Tuněchody –  .....
Kostel Sv. Bartoloměje v Kočí --- autor: Václav Hájek

Trasa (celkem 60 km):   Pardubice  –  Nemošice –  Tuněchody –  Úhřetice – Kočí –  Orel  – Kunčí – Svídnice – Práčov – Trpišov – Kochánovice – po Žl na Báru – Rabštejnská Lhota – Kozojedy – Medlešice – Pardubice.
Zajímavosti po trase:
Kočí: Dominantou obce Kočí je kostel sv. Bartoloměje. Jednolodní kostel a na něj navazující dřevěná zvonice představuje dílo vrcholné gotiky. Zcela  nezvyklý  vstup  je tvořen  dřevěným  barokním  mostem se zachovanou  dubovou konstrukcí. Most  nahradil původní lávku z 15. stol., úkolem bylo překlenutí  dřívější mokřiny. Díky  němu  se stal  kostelík  raritou. Hasičské muzeum, otevřené v 2002
Osada Práčov: je místní částí obce Svídnice. V druhé polovině 14. století byl v Práčově na skalnatém výběžku nad údolím založen klášter sv. Jakuba Většího, který patřil církevnímu řádu Linorytů. Roku 1421 byl klášter vypálen Husity. Do dnešních dnů se zachoval gotický charakter kostela s cihlovou nástavbou věže z poslední přestavby kostela. Druhou dominantou osady Práčov, viditelnou až z Chrudimi, je vyrovnávací věž vodní elektrárny Práčov, která má funkci energetickou a vodárenskou. Voda je do vyrovnávací nádrže elektrárny přiváděna ocelovým přivaděčem o průměru 2,2 o délce přes 3 km z Křižanovické přehrady. Pracuje na principu spojených nádob s vodní nádrží Křižanovice.
Rozhledna Bára II: je postavena nad zrušeným lomem Podhůra a tyčí se v nadmořské výšce 403 metrů. Stojí  v bezprostřední blízkosti  křemencového  skalního  útvaru  Čertův hrádek.  Rozhledna Bára  je sedmnáct metrů vysoká, schodiště má 78 schodů. Z vrcholu  je krásný výhled na Železné hory, Orlické hory a Krkonoše.

Plánované zastávky : Kočí, Trpišov, rozhledna Bára. Za příznivého počasí opékání vuřtů na venkovním ohništi pod rozhlednou.            

Krásné podzimní počasí přeje                                                                                        

Rousková Anna
mobil 732621262
mail   Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení