Skály Českosaského Švýcarska - AKCE se ruší

Attachments:
Download this file (propozice skály2 českosaského švýcarska 2020.doc)Propozice
Autokarový výlet ve dnech 1. - 3. 5. 2020 s ubytováním v chatkách ve Vysoké Lípě
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Cena: přesnou částku, kterou bych vybíral ve středu dne 29.4.2020 od 15 – 16 hodin ve Spolkovém domě bych ještě upřesnil mailem dne 25.4.2020 podle počtu zájemců.
Je vhodné na 2 – 3. 5. uzavřít pojištění léčebných výloh v zahraničí (Německo).

Výlet je zařazen do kalendáře akcí 2020 oblasti KČT Pardubický kraj. Členové  KČT i ostatní účastníci akce (nečlenové) jsou na akcích pojištěni u pojišťovny Kooperativa pojišťovna, a.s. Vienna Insurance Group, včetně organizované cesty.
Je dobré mít s sebou mapu KČT č. 12 „Národní parky České a saské Švýcarsko„.
Ubytování je zajištěno ve čtyřlůžkových chatkách se sprchou a sociálním zařízením v objektu Intercamp Mosquito Vysoká Lípa (http://www.mosquito.cz). Cena za ubytování je 140 Kč/noc, tj za 2 noci celkem 280 Kč. Ještě upozorňuji na nutnost placení poplatku za pobyt - platí všichni ve věku 18 - 70 let 10 Kč na osobu a nocleh tj. celkem 20 Kč.
Snídaně a večeře lze objednat v restauraci v kempu, případně lze objednat polopenzi. Při tůrách se budeme většinou pohybovat mimo civilizaci a je nutné vzít si sebou jídlo a dostatek tekutin.
Vzhledem k tomu, že se ve dnech 2 – 3. 5. 2020 budeme pohybovat v Německu, je vhodné na tyto dny uzavřít pojištění léčebných výloh v zahraničí.
Cena za výlet bude podle počtu zájemců následující: 25 zájemců – 1170 Kč, 30 zájemců – 1030 Kč, 35 zájemců – 920 Kč, 40 zájemců – 840 Kč, 45 zájemců – 780 Kč, 49 zájemců – 740 Kč. Tyto ceny jsou pro nečleny TKSP.
Dospělí členové TKSP si od uvedených cen odečtou 150 Kč a děti členů TKSP do 26 let 360 Kč.
Vzhledem ke změně termínu možnosti bezplatného storna autobusu se účastníci přihlášením na zájezd automaticky zavazují k zaplacení ceny zájezdu včetně případného doplatku. Vracet účastnické poplatky lze pouze tehdy, odhlásí-li se zájemce v termínu kratším než 7 dní před odjezdem. Zájemcům odhlášeným později lze poplatky vracet pouze tehdy, pokud byla jejich místa obsazena náhradníky. Totéž platí, pokud se účastník nedostaví k odjezdu.
Přesnou částku, kterou bych vybíral ve středu dne 29.4.2020 od 15 – 16 hodin ve Spolkovém domě bych ještě upřesnil mailem dne 25.4.2020 podle počtu zájemců.

 

Propozice
1.5.2020
Autobus odjede od Zimního stadionu v Pardubicích v 6,30 a pojedeme 185 km do Jetřichovic, předpokládaný příjezd po 9,00, kde si vystoupí zájemci o celou trasu A. Po vystoupení z autobusu půjdeme po červené značce přes vyhlídky na Mariině skále a Vilemíině stěně na vyhlídku Rudolfův kámen (3,0 km). Odtud půjdeme po NS Jetřichovické stěny přes rozcestí Skalní kaple (6,0 km) a Malou Pravčickou bránu na rozcestí Pod Šauenštejnem a dále po červené na Mezní louku (12,0 km). Pokračujeme po dále po červené značce pod Křídelní stěnou na Pravčickou bránu. Po prohlídce Pravčické brány sejdeme na rozcestí Tři Prameny (19,0 km), kde nás vyzvedne přivolaný autobus, a pojedeme se ubytovat do kempu ve Vysoké Lípě. Je možné zkrácení této trasy o cca 7 km s tím, že zájemci o krácení popojedou do Vysoké lípy.
2.5.2020
Ráno odjezd autobusem v 8,00 do Mezní louky, kde si vystoupíme. Autobus přejede do Německa přes Bad Schandau do Lichtenheimu, kde na nás počká. Po vystoupení z autobusu půjdeme nejprve asi 1 km po červené značce na rozcestí lesních cest, kde u pomníčku odbočíme doprava neznačenou lesní cestou do Mezního dolu a pokračujeme přes hranici na rozcestí Hickelschluchte (3,0 km). Odtud pokračujeme po červené značce přes rozcestí Richterschluchte a Zeughaus (5,5 km) na rozcestí Zeughausstrasse. Dále pokračujeme po červené značce pod zbytky skalního hradu Winterstein (7,0 km). Pokračujeme pod skalními stěnami 2 km přes rozcestí Heringsloch (9,0 km) na rozcestí pod Kleiner Winterberg (11,0 km). Odtud pokračujeme po žluté značce přes Neuer Wildenstein a Kuhstall do Lichtenheimu k autobusu (14,0 km). Odjezd autobusu z parkoviště u vodopádu předpokládám po 17,00 hodině.
Varianta pro ty, kteří by nechtěli jít do Německa – po výstupu na Mezní louce jít po modré značce na rozcestí Divoká soutěska a dále pokračovat po žluté Divokou a Edmundovou soutěskou do Hřenska (přeplavba soutěskami po loďkách, cena v roce 2019 byla 140 Kč) celkem asi 8 km, případně jít po modré rovnou z kempu (celkem asi 10 km). Autobus by zájemce nabral při zpáteční cestě v Hřensku na parkovišti asi v 17,30.
3.5.2020
Ráno odjezd v 8,00 asi 30 km přes Bad Schandau na parkoviště v obci Schona. Po vystoupení půjdeme pěšky na vyhlídky Kaiserkrone a Zirkelstein (2,5 km). Odtud půjdeme po žluté na stolovou horu Grosser Zchirnstein (8,0 km) a pokračujeme dále po žluté na stolovou horu Kleiner Zchirnstein (10 km). Odtud sejdeme k autobusu na parkoviště v obci Kleingisshubel (11 km). Trasa bude trvat cca 5,5 hod. Po dohodě je možné zkrácení trasy tím, že po prohlídce Kaiserkrone a Zirkelsteinu zájemci popojedou autobusem na parkoviště v obci Kleingisshubel.
Odjezd autobusu předpokládám v 16,00, příjezd do Pardubic po 19,00 hod.

 

Zajímavosti na trase
1.5.2020
Vilemínina stěna je vyhlídkové místo v Českém Švýcarsku. Leží ve výšce 439 metrů nad mořem severně od Jetřichovic a je součástí pískovcových skal Děčínské vrchoviny. Je odtud pěkný výhled do kraje, mimo jiné na Růžovský vrch.
 
Mariina skála nebo také Mariina vyhlídka je pískovcový skalnatý kopec v Českosaském Švýcarsku. Nachází se severně nad obcí Jetřichovice a je vysoký 428 metrů nad mořem. V roce 1856 nechal na vrcholku postavit Ferdinand Bonaventura, 7. kníže Kinský chatku, která sloužila jako pozorovatelna protipožárním hlídkám. V devatenáctém století také získal kopec své současné jméno, když byl pojmenován po Marii Anně Kinské, manželce majitele panství.  V roce 2005 chata na vrcholu shořela následkem nedbalosti návštěvníků, ale byla o rok později nahrazena chatou novou.
 
Rudolfův kámen zvaný také Ostroh je 484 metrů vysoký pískovcový kopec v Českosaském Švýcarsku. Od roku 1824 nese vrchol jméno Rudolfa knížete Kinského, který v tomto roce skálu navštívil a později zde nechal vybudovat přístřešek.
 
Malá Pravčická brána – je přírodní skalní oblouk s výškou asi 2,30 m a šířkou 3,30 m. Nachází se v Českém Švýcarsku mezi Mezní Loukou a Vysokou Lípou.
 
Křídelní stěna je označení pro strmou skalní stěnu o nejvyšší nadmořské výšce 456 m, lemující Gabrielinu stezku vedoucí Pravčickým dolem od Pravčické brány k Mezní Louce v národním parku České Švýcarsko. Křídelní stěna se nalézá asi 4 km východně od obce Hřensko. Při zvětrávání pískovce se na povrchu skal vytvořil typický voštinový povrch.
 
Národní přírodní památka Pravčická brána (německy Prebischtor) je skalní brána vzniklá v kvádrových pískovcích křídového stáří. Nachází se na území Národního parku České Švýcarsko asi 3 km severovýchodně od obce Hřensko. S rozpětím 26,5 metrů a výškou 16 metrů se jedná o největší pískovcovou skalní bránu v Evropě. Je jedním z nejnavštěvovanějších míst a zároveň symbolem Národního parku České Švýcarsko.
 
2.5.2020
Winterstein, nazývaný také Hinteres Raubschloss nebo Raubstein, je pískovcový skalní masiv, svědecký vrch v Národním parku Saské Švýcarsko na území spolku obcí Bad Schandau v německé spolkové zemi Sasko. Na vrcholu Wintersteinu se nacházejí pozůstatky stejnojmenného skalního hradu.
 
Kuhstall je druhá největší skalní brána v Labských pískovcích po Pravčické bráně. Nachází se ve skalním hradu Neuer Wildenstein v nadmořské výšce 337 m. Nalézá se v zadním Saském Švýcarsku asi 1 km východně od Lichtenhainského vodopádu nad údolím Kirnitzschtal.
 
3.5.2020
Kaiserkrone je erodovaný pozůstatek stolové hory, který se tyčí spolu s další stolovou horou Zirkelsteinem nedaleko od obce Reinhardtsdorf-Schöna nad údolím řeky Labe v Saském Švýcarsku.

Zirkelstein je nízká stolová hora v Saském Švýcarsku. Skládá se ze zalesněné kuželovité základny, na jejímž vrcholu ční asi 40 m vysoká pískovcová skála.

Grosser Zschirnstein je stolová hora – nejvyšší vrchol Labských pískovců, která dosahuje nadmořské výšky 560 m

Kleiner Zschirnstein je stolová hora ohraničená výraznými skalními stěnami, která dosahuje nadmořské výšky 473 m

Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení