Z Lázní Bělohrad přes Byšičky do Hořic

Attachments:
Download this file (Propozice Bělohrad 2020.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou vlakem v neděli dne 17. května 2020
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd vlakem z hlavního nádraží v Pardubicích v 7,41; občerstvení bude možné pouze na začátku a na konci v Hořicích.
Je dobré mít s sebou mapu KČT č. 23 Podkrkonoší.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770
Odjezd vlakem z hlavního nádraží v Pardubicích v 7,41 do Hradce Králové, zde přestoupíme na vlak do Ostroměře s odjezdem v 8,04 a v Ostroměři přestoupíme na vlak do Lázní Bělohrad s odjezdem v 9,00 a příjezdem do Bělohradu v 9.10. Z nádraží půjdeme přes zámecký park do centra městečka a odtud po žluté značce přes PP Bělohradská bažantnice do Byšiček ke kostelu sv. Petra (3 km). Odtud půjdeme lesní cestou přes PP Byšičky 1 po hrázi rybníka Bahník do vesničky Dobeš a dále ke kostelu svatého Jakuba Většího nad obcí Červená Třemešná (6 km). Od kostela půjdeme polní cestou po okraji lesa a přes louku do vesnice Dachovy (8km). Z Dachov půjdeme po žluté značce okolo secesního koupaliště k prameni Kalíšek a dále k lomu U svatého Josefa (11 km). Pokračujeme přes sochařský park U Josefa ke kostelu sv. Gottharda a dále na nádraží v Hořicích (14 km). Občerstvení bude možné pouze na začátku a na konci v Hořicích. Odjezd z nádraží v Hořicích v 15,14 nebo 17.14. Je vhodné zakoupit sítovou jednodenní jízdenku IREDO pro 4 osoby za 400 Kč (100 Kč na osobu).
Je dobré mít s sebou mapu KČT č. 23 Podkrkonoší.
Zajímavosti na trase
PP Bělohradská bažantnice - Rozlehlý lázeňský park nacházející v rašelinné lokalitě nedaleko od centra městečka. Na ploše 51 ha se zde nachází řada idylických zákoutí uprostřed lesních porostů, jezírek a tůní, které jsou pozůstatkem po těžbě rašeliny. V centrální části se nachází hudební pavilon.
 
Byšičky jsou zaniklá obec v okrese Jičín.  Nachází se asi čtyři km jihovýchodně od Lázní Bělohrad.  Do dnešní doby se z celé obce dochoval pouze kostel svatého Petra a Pavla, který patří k nejstarším církevním památkám Podzvičinského kraje. První zmínka o kostelu pochází z roku 1267.
 
Přírodní památka Byšičky 1 se nachází na území obcí Lázně Bělohrad a Lukavec u Hořic přibližně 2,5 km od Lázní Bělohrad. Památka byla zřízena pro ochranu a zajištění stability populací kuňky ohnivé, hlízovce Loeselova a dalších zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. V chráněném území se nachází rybníky Zákopský a Bahník.
 
Kostel svatého Jakuba Většího v Červené Třemešné byl vystavěn na starších základech v 15. století ve slohu gotickém. Jeho součástí je zvon z roku 1862, věž je z roku 1862, kolem kostela se rozprostírá hřbitov. Kostel je dominantou vesnice a je zdaleka viditelný. Kostel má jednu loď, presbytář, malou sakristii a přiléhající kněžiště. Kostel má dva vchody.
 
Sochařský park v Hořicích - na úbočí Gothardu je umístěna přírodní galerie kamenných plastik vzniklých během Hořických sochařských symposií pořádaných pravidelně od roku 1995
 
Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení