Okolím Berouna - Tetín, Koněprusy

Attachments:
Download this file (Okolím Berouna - Tetín,Koněprusy2.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou 16.5.2020
Vedoucí: Martin Macoun,tel:604516040    
Sraz na vlakovém nádraží v 7,20h. Odjezd v 7,41 do Prahy, pak přestup do Berouna.             Vzhledem k aktuální situaci může být výlet pořádán s určitými omezeními. Dále se musí počítat,že pravděpodobně nebude možnost občerstvení.

Vzhledem k aktuální situaci může být výlet pořádán s určitými omezeními.Hlavně je potřeba mít roušku a měli by být rozestupy 2m.Maximální počet je skupina 10 lidí.Samozřejmě,že vše platí hlavně ve městě a kde je hodně lidí.V přírodě by se to dalo prominout.
Výlet je pořádám s ohledem na dnešní situaci.Věřím,že do doby odjezdu se mohou podmínky zmírnit,ale musíme vycházet z dnešních podmínek.
Dále se musí počítat,že pravděpodobně nebude možnost občerstvení pokud nebudou někde zahrádky.Je možné,že někde mohou nabízet jídlo s sebou,tak bychom se potom občerstvili na cestě.
Vím,že dnešní situace je nepříjemná,ale věřím,že nám výlet vydaří.

Pojedeme opět do míst,kde jsme se pohybovali loni,ale tentokrát projdeme druhou stranu Berounky.Minule jsme byli v okolí Svatého Jana pod Skalou,tak letos nás čeká stejně krásná oblast okolí Tetína a Koněpruských jeskyň se spoustou skalních útvarů a soutěsek.

Mapy Shocart č,34 -  Brdy a Rokycansko, č.36 - Okolí Praha-západ, č.38 – Hřebeny a Slapská přehrada
Sraz na vlakovém nádraží v 7,20h
Odjezd v 7,41 do Prahy – Ex Valašský expres ,přestup
odjezd z Prahy v 8,39h do Berouna
příjezd do Berouna v 9.41h

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Po příjezdu půjdeme od železniční stanice po modré( cyklostezka Sv.Ludmily) do Tetína – 2,8km
Podle situace možnost prohlídky hradu,zámku,vodopádu a jeskyně. Zde možnost občerstvení.
Z Tetína stále po modré až do Kody – 2,7km.Zde možnost prohlídky Kodské jeskyně.Z Kodské jeskyně zpět po modré ke Kodě-horní rozcestí – 500m,odtud dále po žluté do Tobolky a z Tobolky stále po žluté do Koněpruských jeskyň – 5,3km.Zde možnost prohlídky.
Po prohlídce stále po žluté k rozcestí Jelínkův most- zde možnost odbočit doleva ke skalnímu masivu Jelínkův most a jeskyni Děravá.Po prohlídce zpět k rozcestí Jelínkův most  a pokračování po žluté NS Koukolova hora-Kotýz kolem Axamitovy skály k rozcestí Havlíčkův mlýn – 2,4km.Zde opustíme NS a dále pokračujeme po zelené podél silnice k rozcestí Litohlavy – 1,6km,dále stále po zelené podél vodní nádrže Suchomasty do Jarova.Zde pomník obětem 1. sv.války,kaple sv.Václava.Odtud stále po zelené zpět do Berouna.

Celkem ujdeme 19km

Možnosti občerstvení:
 Dle stavu restaurace v Berouně
 Fresh restaurant Tetín

Zajímavosti:

TETÍN:
1.zámek – vznikl v 18 st. Pro rodinu Vojáčků.Setkávali se zde významné osobnosti:J.Jungmann,J.Dobrovský,F.L.čelakovský.Dnes v soukromém vlastnictví.V průčelí zámku hodiny hrající každou celou hodinu melodii Nad Berounkou pod Tetínem.

2.Tetínské muzeum – zřízeno v r.2002.Lze se zde seznámit s pověstí o založení Tetína  Krokovou dcerou Tetou, o pobytu Přemyslovců.Připomíná se zde osobnost Václava Hájka z Libočan,J.Jungmanna, F.L.Čelakovského, J.Dobrovského
otevřeno v so,ne od 9h do 17h
 
3.hrad Tetín – založen r.1288 králem Václavem II.Byl za něj rozšířen a opevněn.Našli zde domov přemyslovští levobočci.
1357 byl majitelem Karel IV..Připojil ho ke Karlštejnu a hrad poté zanikl.Dnes jsou z něj jen rozvaliny.Je odtud nádherný výhled na Berounku a okolní skály.

4.Tetínské skály – skalní stěna ve které se nachází 50 jeskyní

5.Tetínský vodopád – 10m vysoký umělý vodopád.Vznikl v důsledku těžby vápence.

KODSKÁ JESKYNĚ:
Volně přístupná jeskyně patří k nejvýznamnějším archeologickým lokalitám Českého krasu.Nálezy zvířecích kostí,keramiky a drobných mincí z období Husitů.17m dlouhá chodba bez krápníkové výzdoby.

KONĚPRUSKÉ JESKYNĚ:
V JZ části Českého krasu. Ve vrchu Zlatý kůň po odstřelu v lomu vnikly 14 září 1950 dělníci v lomu do krátké jeskynní chodby na jejímž konci byl v závalu drobný otvor s průvanem.O měsíc později pronikly do pokračování chodby a objevili Kuklův Dóm,ústí Letošníkovy propasti a starou chodbu.Do konce r.1950 objeveny další prostory včetně svrchního patra se stopami po středověké pěnězokazecké dílně.V části jeskyně také žili.V ohništi dochovány kosti zajíců,drůbeže,skotu,ptáků a psů.
Různé typy krápníků.na stěnách množství zkamenělin mořských živočichů.V lomu na Zlatém koni v r.1868 vylomen jeden ze základních kamenů Národního divadla v Praze

JELÍNKUV MOST:
Krasový útvar tvořený úzkou,hlubokou sklaní rozsedlinou jejíž okraje se dotýkají a tvoří oblouk.Rozsedlina 9m vysoká a 1m široká.

AXAMITOVA BRÁNA:
Pozůstatek vstupního portálu bývalé jeskyně jejíž strop se v 19st. Propadl.Jde o největší bránu Českého krasu.Pojmenována po Českém lékaři a archeoůlogovo Janu Axamitovi,který se ve 20 letech 20st. Podílel na výzkumu území.

HAVLÍČKUV MLÝN:
Součást obce Tmaň.Prfochází jím naučná stezka z Koukolovy hory vedoucí kolem nádherných útvarů z vrchu Zlatý kůń.Poblíž mlýna vytéká z lesní stráně pramen s výbornou vodou.

PRAMENY NA HVÍŽĎALCE:
Jde o sérii 5 pramenů,které napájí rybník Hvížďalka.Rybník krasového původu a v průzračné vodě se usazuje pěnovec.

Zpět:
Odjezd z Berouna vlakem v 17,07h – R.771 Berounka do Prahy,přestup
Odjezd z Prahy v 17,57h – R.875 Svitava
Příjezd Pardubice v 19,02h
nebo
Odjezd z Berouna vlakem v 17,19h – os.,přestup
Odjezd z Prahy v 18,23h – Ex Ostravan
Příjezd Pardubice 19,21h
Hodně zážitků a sluníčka přeje vedoucí Martin Macoun,tel:604516040

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení