Vodopády Bílé Opavy a Dlouhé Stráně

Attachments:
Download this file (Vodopády Bílé Opavy a Dlouhé Stráně.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou 6.6 – 7.6.2020 do Jeseníků do míst,kde nás čeká oblast plná krásných výhledů a vodopádů.
Vedoucí: Martin Macoun,tel: 604516040                                
Sraz na vlakovém nádraží v 7,00h
Ubytování na chatě Sabinka, cena je 460Kč se snídaní.

Výlet je pořádám s ohledem na dnešní situaci.Věřím,že do doby odjezdu se mohou podmínky zmírnit,ale musíme vycházet z dnešních podmínek. Vím,že dnešní situace je nepříjemná,ale věřím,že nám výlet vydaří.

Pojedeme opět do Jeseníků do míst,kde jsme byli vloni,ale jelikož byly soutěsky a cesta podél vodopádů zavřená a bylo málo času rozhodl jsem se udělat výlet znovu,tentokrát dvoudenní.Čeká nás oblast plná krásných výhledů a vodopádů.
Vzhledem k tomu,že se druhý den budeme pohybovat převážně po hřebenech nebude možné občerstvení.Možné občerstvení pouze u rozhledny u Tetřeví chaty.

Mapy Shocart č.55 Hrubý Jeseník

Sraz na vlakovém nádraží v 7,00h
Odjezd v 7,23h do Olomouce – Expres Silesia ,přestup
odjezd z Olomouce v 9,05h do Bruntálu – rychlík Praděd,zde přestup na bus
odjezd z Bruntálu ž.st.v 10,41h
příjezd do Karlovy Studánky – rozcestí Hvězda v 11,39h

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Po příjezdu možnost dojít po červené do centra a zde možnost rozchodu na procházku po lázních a na občerstvení.Po odpočinku a občerstvení půjdeme po červené k restauraci Hubertus – 1,6km,kde začíná ta naučná Stezka Bílá Opava.Půjdeme po modré přes vodopády sejdeme k chatě Sabinka,kde se ubytujeme – 8,5km.
Cena je 460Kč se snídaní v pokoji se so. Zařízením a platí se na místě.Záloha zaplacena za 5 osob.Ostatní platí na místě.
Ráno po snídaní vyjdeme po červené k rozcestí nad Malým kotlem,odtud po zelené k rozcestí U Františkovy myslivny,dále po modré na Vy\hlídku.Z Vyhlídky po cyklo 6263 k rozcestí U okenní štoly,dále po červené k horní nádrži elektrárny Dlouhé Stráně – 14,4km.Odtud jsou nádherné výhledy do okolí.
Po prohlídce dojdeme po červené k rozcestí U Tetřeví chaty.Zde možnost navštívit novou rozhlednu a občerstvit se.Je to jedinné občerstvení na cestě.Je zde také konečná stanice lanovky z Koutů nad Desnou.Odtud vede také červená turistická cesta k horní nádrži elektrárny.
Dále stále po červené přes Medvědí horu sejdeme do Koutů nad Desnou.Možnost sjet od Tetřeví chaty lanovkou

Celkem ujdeme 21km
Celkem za oba dny 28km

Možnosti občerstvení:
chata Barborka,chata Sabinka,restaurace v Karlově Studánce a v Koutech nad Desnou, občerstvení u rozhledny u tetřeví chaty.

Zajímavosti:

1.KARLOVA STUDÁNKA:
Lázeňská obec v okrese Bruntál,nadmořská výška 800m – nejvýše položená obec okresu.Založena r.1765 Maxmilianem Františkem.Nejprve sem docházi občané z okolních obcí,protože nebylo ubytování k pramenům u hotelu Džbán.Postupně zahájena stavba lázeňských domů.r.1780 objeven pramen Maxmilián,r.1802 ojjeven pramen Karel po Karlu Ludvíkovi,r.1812 objeven pramen Antonín.začalo sem proudit stále více pacientů.Zdejší kyselka se začala plnit do láhví,ale kvůli vysokému tlaku oxidu uhličitého láhve praskaly,tak bylo od plnění upuštěno.Od r.1870 se začalo užívat koupelí s přísadou z odvaru ze smrkových větviček.R.1828 objeven pramen Bezejmenný,1829 pramen Trubačův,1930 pramen Norbert.
V současné době patří lázně státu.V letech 1995 – 2001 provedena rozsáhlá rekonstrukce.
Řád Německých rytířů podniká kroky k navrácení Karlovy Studánky.
Specializují se na léčbu hl.dýchacích cest,plic,cévních chorob.Léčí zde také kloubní a páteřní onemocnění a po onkologických onemocněních.

2.VODOPÁDY BÍLÉ OPAVY:
Jde o kaňon říčky Bĺé Opava ve svrchní části jejího toku nad Karlovou Studánkou.V kaňonu překonává peřejemi,kaskádami a vodopády délku asi 2,5km.výškový rozdíl 400m.Nejhlubší vodopád Velký vodopád dosahuje výšky 7,9ma je součástí kaskády o výšce 16,4m a délce 40m.
Přístup je z Karlovy Studánky souběžně se žlutou turistickou trasou naučnou stezkou Bílá Opava:NS překonává kaňon několika lávkami a žebříky.Končí u chaty Barborka.

3.PŘEČERPÁVACÍ ELEKTRÁRNA DLOUHÉ STRÁNĚ:
Patří k nejvýkonnějším elektrárnám v Česku – výkon 650MV.Skládá se dvou nádrží.Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná v nadm.výšce 824,7m,plocha16,3ha a celkový objem 3405m3.
Horní nádrž na vrcholu hory Dlouhé Stráně,odtud  název.V nadm.výšce 1350m,zabírá plochu 15,4ha,největší hloubka 26m.Při plném načerpání horní nádrže stoupne její hladina o 21,5m a hladina dolní nádrže klesne o 22,2m.Horní nádrž izolována vrstvou 18cm přírodního asfaltu dovezeného z Albánie kvůli nutnosti vydržet rozsah teplot od -30 do +60C.Vedle horní nádrže stojí malá mohyla,která ukazuje původní výšku kopce,který byl kvůli nádrži seříznut o 3m.
Provoz umístěn v podzemí.O chod se starají  dvě Francisovy turbíny vysoké 24m,každá má výkon 325MV.Jedná se o největší vodní turbíny v Evropě.S horní nádrží taverna propojena dvěma přivaděči o průměru 3,6m a délce 1547 a 1499m.Při plném výkonu protéká každým přivaděčem 685m3 vody a celý objem nádrže se načerpe za 7h.
V případě potřeby je elektrárna schopna projít z klidového režimu do plného výkonu za 100s a energii dodávat nepřetržitě 6h.Provoz je dálkově řízen z centrály ČEZ.V elektrárně pracuje 40 zaměstnanců starajících se o údržbu.
Elektrárna je doplněna malou nízkotlakou vyrovnávací elektrárnou,která slouží k pokrytí vlastní potřeby.Osazena Francisovou turbínou 163kW na odtoku z dolní nádrže.Je zcela soběstačná,má vlastní úpravnu vody a vůastní čističku.Ročně ji navštíví 6000 turistů.Na horní nádrž vybudována lanovka z Koutů nad Desnou.V r.2005 zařazena mezi 7 největších divů světa.

Cesta zpět:
V 16,50h z Koutů nad Desnou do Šumperka,přestup
Odjezd z Šumperka v 18,09h do Zábřehu n.M,přestup
Odjezd ze Zábřehu v 18,42h,příjezd do Pardubic v 19,39h

Hodně zážitků a sluníčka přeje vedoucí Martin Macoun,tel:604516040

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení