Ze Staré Paky přes Kumburk a Bradlec do Valdic

Attachments:
Download this file (Propozice kumburk 2020.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou vlakem v sobotu dne 22. srpna 2020
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd vlakem z hlavního nádraží v Pardubicích v 7,03 s příjezdem do Staré Paky v 8,26.
Občerstvení bude možné v Železnici. Po vystoupení na nádraží ve Staré Pace půjdeme po žluté a zelené značce na rozcestí Skalka pod Kumburkem a dále po červené značce ....

... na zříceninu hradu Kumburk (5,5 km).  Po prohlídce zříceniny hradu Kumburku půjdeme dále po červené na rozcestí Klepanda a následně modré značce na zříceninu hradu Bradlec (8,5 km). Odtud budeme pokračovat po modré značce do městečka Železnice a dále po červené značce přes rozcestí Pod Zebínem k Zebínskému dvoru (14 km) – možnost výstupu ke kapličce na vrcholu Zebína a dále k Valdštejnské lodžii na zastávku vlaku (16 km).

Odjezd vlaku v 16,27 do Hradce Králové s příjezdem v 17,53. Přestup na vlak do Pardubic s odjezdem v 18,04 a příjezdem v 18,26. Občerstvení bude možné v Železnici.  
Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770
Zajímavosti na trase
Zřícenina Kumburk - zřícenina gotického hradu, asi 6 km západně od Nové Paky. Hrad založil roku 1325 Markvart z Vartemberka. O sto let později během husitských válek je uváděn vlastníkem Hynek Krušina z Lichtenburka, který byl orebitským hejtmanem. Asi právě on nechal postavit vnější opevnění. Jednotlivé části hradu byly budovány spirálovitě nad sebou. Po husitských válkách získal hrad Jindřich Berka z Dubé. Po něm se hradu ujali Trčkové z Lípy a rodina Smiřických. V 16. století byl hrad používán jako vězení. V době třicetileté války ho zpustošili Švédové. Roku 1658 byl zbořen na příkaz císaře Leopolda I. Kvůli několika pověstem zříceniny navštívil básník Karel Hynek Mácha.
 
Zřícenina Bradlec - Hrad byl postaven Jaroslavem z Turnova z rodu Markvarticů v letech 1272 až 1289. Písemně je doloženo, že majitelem hradu byl v letech 1316–1323 Havel Ryba z Bradlece, také označovaný jako Havel z Lemberka. Ten vedl z tohoto hradu domácí válku proti pánu Voku z Rotštejna. V roce 1325 byl majitelem hradu Markvart z Jíkve. Dalšími majiteli hradu byl pán Půta z Turgova. Ten připojil k hradu Bradleci i tvrz a panství Železnice. Roku 1356 byl nucen hrad dobýt Karel IV., neboť sloužil jako sídlo loupeživých rytířů. Později hrad věnoval syn Karla IV. Václav IV. své ženě Žofii. V roce 1421 dobyl hrad, jako přívrženec husitů, pan Čeněk z Vartenberka, v té době spojenec táborů. V roce 1425 věnoval císař Zikmund panství Hynku Krušinovi z Lichtemburka. Potom byl obsazen nakrátko opět loupeživou posádkou. Od roku 1450 držel hrad Vilém z Mečkova. Koncem 15. století panství vystřídalo několik majitelů. Od počátku 16. století patřilo panství Valdštejnům. V roce 1538 Valdštejnové prodali hrad Mikuláši Trčkovi z Lípy a hrad byl připojen ke kumburskému panství. Hrad v té době již uváděn jako pustý.
 
Valdštejnská lodžie – je letohrádek budovaný za vlády Albrechta z Valdštejna v letech 1621 – 1634 jako součást velkolepé přestavby Jičína na vévodskou rezidenci.  Podobně jako celá řada dalších valdštejnských staveb na Jičínsku však nebyla Lodžie nikdy dokončena. Zejména to platí o interiéru hlavního objektu, kde nebyla vybudována horní patra a také veliké oválné točité schodiště. Po Valdštejnově smrti v roce 1634 zůstal celý objekt na dlouhou dobu prakticky opuštěný a nedokončený. Na přelomu 18. a 19. století byla na příkaz Ferdinanda Trauttmansdorffa Lodžie částečně dokončena a přetvořena na klasicistní letohrádek. Město Jičín v roce 1936 lodžii spolu s přilehlou oborou a bažantnicí odkoupilo. Libosadspolu s lodžií se stal populárním cílem vycházek, byla v plánu rekonstrukce areálu, nakonec se ale uskutečnily pouze drobné úpravy. V následujících desetiletích nebyl areál nijak systematicky využíván ani opravován. V posledních letech probíhají postupné rekonstrukce, které umožnily areál otevřít veřejnosti. Čestný dvůr i Lodžie dostaly nové střechy, Lodžie také fasádu. Opravena a nově vydlážděna byla také terasa a schodiště, zrekonstruovány byly tarasní zdi Libosadu a interiéry celé jihozápadní poloviny Čestného dvora a další rekonstrukce by měly následovat.
 
Zdeněk Pražák, tel. 776065721, email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení