Přírodním parkem Orlice

Attachments:
Download this file (Přírodním parkem Orlice.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou 5.6.2021
Vedoucí: Martin Macoun,tel:604516040
Sraz na vlakovém nádraží v 7,45h; ddjezd v 8h do Ústí nad Orlicí v Ústí v 8,37h– rychlík Slovácký expres, přestup.
Pojedeme do přírodního parku Orlice,který zabírá oblast Divoké a Tiché Orlice.

 

Výlet je pořádám s ohledem na dnešní situaci.Věřím,že do doby odjezdu se mohou podmínky zmírnit,ale musíme vycházet z dnešních podmínek.

Vím,že dnešní situace je nepříjemná,ale věřím,že nám výlet vydaří.

 

Pojedeme do přírodního parku Orlice,který zabírá oblast Divoké a Tiché Orlice. Jelikož park zabírá velkou rozlohu a táhne se od Hradce Králové až po Ústí nad Orlicí,tak se celý nedá během jednoho dne projít.Proto dnes navštívíme nejkrásnější oblast mezi Letohradem a Liticemi nad Orlicí.Trasa vede místy těsně kolem řeky. Orlice zde vytváří nádherné scenérie.

 

Mapa KČT č.27 Orlické hory.

 

Sraz na vlakovém nádraží v 7,45h

 

Odjezd v 8h do Ústí nad Orlicí v Ústí v 8,37h– rychlík Slovácký expres, přestup 

odjezd z Ústí v 8,42h  do Letohradu

příjezd do Letohradu v 8.56h

 

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

 

Po příjezdu do Letohradu si můžeme prohlédnout místní zámek i s parkem a od něj půjdeme po žluté k letohradské bažantnici. Odtud začíná NS Bažantnice- Obora. Po ní půjdeme až do Líšnice kolem leknínového jezírka.

Po 5,5km se napojíme na cyklostezku č.4073 a po ní budeme pokračovat až do Líšnice – 8km.

U rozcestníku Líšnice přejdeme na zelenou(cyklo č.4073).Po 0,5km přejdeme přes most a stále po zelené a cyklo dojdeme do Žamberka.- 11km.

V Žamberku si můžeme prohlédnout bývalý zámek,park, kostel s.Vojtěcha .nebo navštívit městské muzeum.Také se zde můžeme občerstvit v jedné z mnoha restaurací..

Z náměstí budeme pokračovat po modré nejprve Kostelní ulicí,potom ČS.armády a kolem pivovaru dojdeme do Helvíkovic..Zde můžeme navštívit rodný domek Prokopa Diviše – vynálezce  bleskosvodu.Po prohlídce  přejdeme přes most a půjdeme stále po modré po silnici č.11. Po 14,5 km se modrá i cyklo stáčí vlevo a po ni dojdeme do Bohousové k rozcestníku Bohousová- žel.st..Od rozcestníku stále po modré  až do Litic n.Orlicí k železniční stanici.Cestou se¨stále budeme kochat Divokou Orlicí.Podle času je možné si ještě zajít k hradu Litice.Z Litic pojedeme zpět. Pokud bychom nestíhali možno trasu o 2 km zkrátit a odjet zpět už z Bohousové

 

Celkem ujdeme 21,5km.

 

Možnosti občerstvení jsou vzhledem k současné situaci omezené. Občerstvení možné v restauracích a jejich předzahrádkách v Letohradě, Žamberku za dodržení současných podmínek – test,nebo očkování.

 

Zajímavosti

 

1.Letohradský zámek:

Jde o pozdně barokní zámek postavený po r.1680 Hynkem Jetřichem Vltavským.Později několikrát upravován.Dnes v zámku sídlí hotel,restaurace,škola.Veřejnosti přístupná zámecká expozice ilustrující způsob života v baroku,v 19 st a v období secese. Kolem se rozprostírá romanticky upravený park.

 

2.Letohradská bažantnice::

Je zde velké množství stromů. Nejstarší z r.1628.Převažují lípy,duby,jasany,smrky a borovice.V dutinách hnízdí četné druhy ptáků – Strakapoud malý,Krutihlav obecný,Lejsek černohlavý.Prochází jí naučná stezka.

 

3.Žamberecký zámek:

Základy pochází z konce 16 st.R.1668 jej nechal barokně přestavět František Adam z Bubna. Po r.1809 zámek modernizován ve stylu rokoka,odstraněno opevnění. Po r.1814 rozšířen anglický park a doplněn o řadu exotických dřevin.V souvislosti s tím postaven empírový pavilon a kašna,kterou zdobí sluneční hodiny.V současnosti zde sídlí střední škola a tak není zámek přístupný.

 

4.Kostel sv.Václava:

Původní dřevěný r.1684 vyhořel od zásahu blesku.nynější postaven chrudimským architektem Donáto Theodorem Morazzim.Jde o  nejvyšší stavbu v Žamberk. Výška 72m,klenba 22m,délka 44m.Půdorys je řecký kříž.Z původního kostelíka se dochoval je obraz sv.Václava..

 

5.Městské muzeum Žamberk:

V přízemní budově bývalého Kateřinského špitálu sídlí městské muzeum ve kterém se nachází expozice zaměřena na historii města a na lidová a umělecká řemesla.Konají se zde také kulturní akce.

 

6.Rodný dům Prokopa Diviše:

Dům se nachází v Helvíkovicích,předměstské části Žamberka.Expozice rozdělena do dvou částí.Světnice vybavena do podoby vynálezcova narození.Druhá část se věnuje jeho studiím,vědecké,léčitelské a kněžské dráze.Před domem replika původního bleskosvodu.

Prohlídka trvá 20 min. S průvodcem

otevřeno:10-11h,14-17h.

 

7.Hrad Litice nad Orlicí:

Založen koncem 13 st.na skalnatém ostrohu obtékán Divokou OrlicíČasem se dostal i do majetku králů.jako panské sídlo sloužil naposledy ve 2 polovině 16 st. Poté přestal být udržován a chátral.Původní podobu získal částečně po rekonstrukci ve 30 letech 20st.

Z důvodu rekonstrukce dlouhodobě uzavřen.

 

Cesta zpět:

Odjezd z Litic nad Orlicí v 17,54h do Hradce Králové v 18,53h ,přestup

Odjezd z Hradce Králové v 19,04h

Příjezd do Pardubic v 19,31h

 

Odjezd z Bohousové  do Hradce Králové v 17,50h 

 

 Hodně zážitků a sluníčka přeje vedoucí Martin Macoun,tel:604516040

 

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbo

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení