Železné hory z druhé strany

Attachments:
Download this file (Železné hory z druhé strany.doc)Propozice
Cyklovýlet pořádaný dne 29. srpna 2021
Vedoucí: Oldřich Lát, 734 433 260, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd je v 7.30 hod. cyklobusem z autobus. nádraží v Pardubicích (příjezd Seč 8.39 hod.). Sraz účastníků je v 7.20 hod.
Délka trasy (Seč - Pardubice): cca 70 km – kopcovitý terén

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Trasa: 

Seč – Běstvina – přehrada Pařížov – Třemošnice – Ronov nad Doubravou – Semtěš – Sovolusky – Choltice – Jezbořice - Medlešice - Pardubice

Délka trasy: cca 70 km – kopcovitý terén

Zajímavosti na trase

Pařížov

Přehrada Pařížov je nádherné vodní dílo, které pro neznalé zůstává ukryto v údolí řeky Doubravy nad obcí Pařížov na Chrudimsku. Jedná se o kamennou přehradu postavenou v letech 1909 až 1913. Podnětem k výstavbě přehrady byly velké a opakované povodně. Aby se předešlo ničivým následkům přívalových dešťů a jarních oblev, odsouhlasila se výstavba čtyř přehrad. Kvůli financím nakonec velkolepý projekt nevyšel, realizovala se pouze jediná přehrada – Pařížov na řece Doubravě.

Třemošnice

Městečko na úpatí Železných hor se rozkládá pod hradem Lichnice. První písemná zmínka o obci je z r. 1564. Z průmyslové výroby je to slévárenství kovů a výroba vápna. 

Berlova vápenka s expozicí připomíná místní tradice výroby vápna, ukončená až v 60. letech 20. století.

Choltice

První písemná zmínka o Cholticích je z roku 1285. Na místě středověké tvrze vznikl koncem 17. století barokní zámek, jehož kaple slouží od roku 1855 jako farní kostel. 

 

Pěkné počasí a příjemně strávený den přeje

Oldřich Lát

734 433 260, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení