Podzimní Bára 2021

Attachments:
Download this file (Bára 21.doc)Propozice
Nenáročný cyklovýlet s návštěvou rozhledny Bára II, v neděli 17. října 2021
Vedoucí: Jirka Krupař, tel. 776675425
Sraz v 10,00 hod. u zimního stadionu
Trasa celkem 55 km: Pce – Nemošice – Tuněchody – Úhřetice – Kočí – Orel – Kunčí – Lukavice – Práčov – Trpišov – Kochánovice – Bára – Rabštejnská Lhota – Kozojedy – Medlešice – Pardubice

Zajímavosti po trase:

Kočí: Dominantou obce Kočí je kostel sv. Bartoloměje. Jednolodní kostel a na něj navazující dřevěná zvonice představuje dílo vrcholné gotiky. Zcela  nezvyklý  vstup  je tvořen  dřevěným  barokním  mostem se zachovanou  dubovou konstrukcí. Most  nahradil původní lávku z 15. stol., úkolem bylo překlenutí  dřívější mokřiny. Díky  němu  se stal  kostelík  raritou. 

Osada Práčov: leží na levém břehu Chrudimky, je místní částí obce Svídnice. V druhé polovině 14. století byl v Práčově na skalnatém výběžku nad údolím založen klášter sv. Jakuba, který patřil církevnímu řádu Linorytů. Roku 1421 byl klášter vypálen Husity. Do dnešních dnů se zachoval gotický charakter kostela s cihlovou nástavbou věže z poslední přestavby kostela. Druhou dominantou osady Práčov, viditelnou až z Chrudimi, je vyrovnávací věž vodní elektrárny Práčov, která má funkci energetickou a vodárenskou. Voda je do vyrovnávací nádrže elektrárny přiváděna ocelovým přivaděčem o průměru 2,2 o délce přes 3 km z Křižanovické přehrady. Pracuje na principu spojených nádob s vodní nádrží Křižanovice.

Rozhledna Bára II: je postavena nad zrušeným lomem Podhůra a tyčí se v nadmořské výšce 403 metrů. Stojí  v bezprostřední blízkosti  křemencového  skalního  útvaru  Čertův hrádek.  Rozhledna Bára  je sedmnáct metrů vysoká,  má 78 schodů. Z vrcholu  je krásný výhled na Železné hory, Orlické hory a Krkonoše.

Plánované zastávky : Kočí, Trpišov, rozhledna Bára. Za příznivého počasí opékání vuřtů na venkovním ohništi pod rozhlednou.  

Krásné podzimní počasí přeje    

Jirka Krupař, tel. 776675425    

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení