Za bělouši do Kladrub 2 - 19.8.2020

U kostela v Živanicích --- autor: vedoucí výletu Občerstvení v Kladrubech --- autor: vedoucí výletu Vrcholová prémie na Obřích postelích --- autor: vedoucí výletu Pod Obřími postelemi --- autor: vedoucí výletu Občerstvení v Seníku --- autor: vedoucí výletu

Tento cyklovýlet byl původně plánován na neděli 21.6. Jak se tento termín výletu blížil, tak se postupně zhoršovala předpověď počasí, až se všichni přihlášení odhlásili. Výlet jsem tedy přesunul na neděli dne 19.7.2020. Sobotní předpověď počasí na neděli slibovala bouřky v okolí Pardubic až v pozdním odpoledni a tak se nás ráno v 9,00 sešlo u zimního stadionu v Pardubicích celkem šest a vyrazili jsme tedy na trasu přes Rybitví, Černou u Bohdanče, Mělice do Přelouče, kde se k nám přidali Matoušovi jako další dva účastníci.
Z Přelouče jsme pokračovali po červené značce přes Slavíkovy ostrovy do Semína, cestou jsme se zastavili u Semínského akvaduktu a na písečné pláži v semínském autokempu. V Semíně jsme se zastavili u původně románského kostela svatého Jana Křtitele z počátku 12. století s dřevěnou zvonicí a místního pivovaru – rodného domu známého českého kubistického architekta Josefa Gočára. Poté jsme pokračovali do Kladrub, kde jsme se občerstvili v místní hospodě a si prohlédli zvenčí opravený areál Národního hřebčína. Když jsme chtěli pokračovat dále, zjistil Jirka Bažant, že má prázdné zadní kolo. Vyměnil tedy urychleně duši a vyrazili jsme dále. Ale co čert nechtěl, po chvíli bylo zadní kolo opět prázdné a výměnu duše musel znovu opakovat. My jsme zatím projeli přírodním parkem Mošnice, ve kterém probíhá masívní revitalizace spojená s vykácením náletových dřevin a ošetřením staletých dubů a pokračovali jsme dále do Řečan nad Labem, kde jsme dostihli Jirku Bažanta, který zatím vyměnil další duši a jel do Řečan přímo.
Poté jsme nádražním podchodem podešli železniční trať a pokračovali jsme dále do Zdechovic a odtud po modré značce ke skalnímu útvaru Obří postele. Zde jsme provedli vrcholové foto a pokračovali jsme dále po žluté značce do Morašic. Po včerejším dešti byly lesní cesty dost rozblácené, a proto jsem se rozhodl vynechat průjezd plánovaný původně údolím Krasnického potoka a pokračovali jsme dále po lesní asfaltce do Krasnic, kde jsme si prohlédli památník padlých partyzánů z prosince roku 1944 a zdejší rybník s rekreačními chatkami. Od památníku jsme jeli na oběd do hospůdky U Žabáka v Seníku. Po obědě však začalo směrem od Přelouče hřmít, a proto jsme se vydali na další cestu domů. Ale co se nestalo, Jirka Bažant při odjezdu opět zjistil, že má měkké zadní kolo a musel znovu dopumpovat. Protože však již začalo směrem od Přelouče poprchávat a hřmít, tak jsme my ostatní vyrazili na další cestu, abychom dešti ujeli a ponechali jsme ho jeho osudu (cestou musel několikrát dopumpovat, ale do Pardubic dorazil). Matoušovi se Stáňou Šimonovou jeli domů do Přelouče a my jsme pokračovali přes Lipoltice, Tupesy, Štěpánov a Klenovku do Valů a dále přes Opočinek do Pardubic. Cesta proběhla bez deště a celkem jsme najeli 78 km.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení