Přes Tábor do Jičína 29.5.20201

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Pres_Tabor_do_Jicina/

Na letošní máj jsem si již tradičně připravil výlet do oblasti Českého ráje, po loňském Kozákovu to tentokrát bylo na další vyhlídkový vrch s rozhlednou, občerstvením a sopečnou minulostí, 678 m vysoký Tábor. Jako východiště jsem tentokrát nezvolil tradiční Lomnici nad Popelkou, ale výrazně vzdálenější Rovensko pod Troskami. A za cíl Rumcajsův Jičín, popřípadě pro kratší variantu trasy lázeňské městečko Železnice. Byl to můj první oficiální výlet ....

Byl to můj první oficiální výlet po proticovidovém uzavření země, turisté byli natěšení a tak se mi jich navzdory chladnějšímu májovému počasí a předpovědi četných přeháněk do pátečního večera přihlásilo 18, ráno na nádraží přišlo 20 a při výstupu z vlaku na nádraží v Rovensku těsně před desátou sešlo 26.
Něco jsme si pověděli k trase a organizaci výletu, pořídili skupinové foto a vydali se na trasu. Nejprve jsme došli do centra Rovenska, kde jsme pořídili pár obrázků náměstí a zvláště novorenesanční radnice, a po modré turistické značce vyrazili směr Tábor. Převýšení mezi Rovenskem a vrcholem Tábora činí téměř 400 m, a tak nás čekal táhlý, i když poměrně pozvolný, zhruba 10 km dlouhý výstup. Přes Dráčov, Morcinov a Košov jsme pozvolna stoupali a přitom se kochali nádhernými výhledy. Větrné a chladnější květnové počasí totiž s sebou přinášelo průzračný vzduch a s ním nádherné výhledy. A tak jsme viděli Kozákov, Trosky, Hruboskalskou skalní plošinu, Vyskeř i Mužský, a na obzoru Ještěd, Ralsko či Bezdězy. A čím jsme byli výše, tím byly výhledy skvostnější. Naši náladu nezkazila ani zhruba 10-minutová přeháňka, jíž jsme prošli, někteří se občerstvili v Košově, minuli jsme tragickou událost v rodině Rohanů připomínající Allainův kříž a již tu byl vrcholek Tábora s kaplí, občerstvením a rozhlednou. Některým z nás přišly k duhu borůvkové knedlíky a následný výstup na vyhlídkovou věž Tichánkovy rozhledny rozhodně nezklamal, ba přímo nadchl. Otevřely se nám i obzory dříve skryté, tedy na východě Bradlec, Kumburk, Staropacké hory, Zvičina a hlavně na severu Krkonoše a Jizerky. Nádherné snímky! A již tu byl sestup! Po úvodním strmějším klesání jsme se ocitli nejprve v Kyjích a posléze v lázeňském městečku Železnici, kde byla možnost výlet ukončit. Na náměstíčku nás přivítali filmaři, kteří zde natáčeli venkovní scény k filmu režiséra Petra Zahrádky Láska na špičkách s Vicou Kerekes v hlavní roli. Většina účastníků výletu jej na železničním nádražíčku v Železnici ukončila. Sedm z nás se však rozhodlo pokračovat podle plánu až do Jičína. Obešli jsme proslulý vrch Zebín (na výstup již nebyl čas), navštívili Valdštejnskou lodžii na okraji Valdic a známou lipovou alejí, spojující Valdice a Jičín, došli do Rumcajsova města. Ještě jsme zašli na náměstí, vyfotografovali si Valdštejnskou bránu, minuli Rumcajsovu ševcovnu a již tu bylo železniční nádraží v Jičíně a s ním spěšný vlak Humprecht.       
Vláček byl prázdný, tak jsme se v něm rozmístili, ještě probrali výlet i své další plány a po krátkém přestupu v HK jsme se spokojení a plní dojmů z příjemně stráveného dne rozloučili o půl osmé na hlavním nádraží v Pardubicích.
Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení