Za památnými duby v okolí Hrádku u Nechanic 30.5.2021

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Pamatne_duby/

Na neděli 30.5.2021 byl v plánu výletů TKSP zařazen cyklovýlet Za památnými duby v okolí Hrádku u Nechanic. Předpověď počasí slibovala na tento den polojasné počasí beze srážek a tak se nás ráno v 9,00 sešlo u Zimního stadionu celkem 7. Krátce po 9. té hodině jsme tedy vyrazili na cestu. Nejprve jsme jeli okolo Globusu do Doubravic a po nové cyklostezce do obce Hrádek, kde jsme se zastavili u památného katastrálního dubu pamatujícího určitě dobu vlády ...

Perštejnů na Pardubicku a prohlédli si i dubovou alej u bývalé polní cesty do Lázní Bohdaneč.
Z Hrádku jsme pokračovali přes Dolany a Rohoznici do obce Syrovátka, kde jsme odbočili do lesíka na okraji obce a po hraně hliníku bývalé cihelny jsme dojeli ke skupině starých dubů. Po jejich prohlídce jsme se vrátili zpět do Syrovátky a jeli jsme přes Osice okolo zdejšího Škroupova domu do obce Trávník, kde jsme si prohlédli zdejší památnou lípu.
Od lípy jsme pokračovali přes přes Lhotu pod Libčany do Libčan a dále do Radíkovic. Cestou jsme se zastavili u památného radíkovického dubu. Z Radíkovic jsme pokračovali lesní cestou okolo rybníků na třetí rozcestí v Přímském lese, zde jsme odbočili doleva a asi po 700 m jsme začali hledat místní památný buk, který jsme po několika minutách hledání úspěšně našli. Od buku jsme pokračovali kousek přímo lesem na lesní cestu a po ní do osady Nový Přím a dále do Dolního Přímu.  
Zde roste u zdejší čistírny odpadních vod památný javor babyka a na louce za čistírnou další dva staré památné duby. Od dubů jsme jeli do obce Probluz, kde jsme se občerstvili ne zdejší otevřené hospodě a pokračovali dále do Střezetic, kde jsme si na okraji obce prohlédli památník padlých vojínů i koní v jezdecké bitvě u Střezetic ze dne 3.7.1866. Památník byl v roce 2016 postaven na památku tisícovky padlých jezdců během půlhodinové zdejší jezdecké bitvy.
Od památníku jsme jeli do Třesovic, prohlédli si zdejší památný dub a pokračovali dále k jednomu z nejstarších stromů okresu Hradec Králové – památnému dubu rostoucímu u roubeného mlýna v obci Popovice
Z Popovic jsme odjeli do Nechanic na oběd ve zdejší restauraci U Ságnerů. Po obědě jsme pokračovali dále k zámku Hrádek u Nechanic, prohlédli si zvenčí červenou budovu zámku a projeli zámeckým parkem, ve kterém rostou staleté duby. Pod zámkem jsme se prošli chvíli lesem okolo skupiny památných dubů a jeli jsme po zelené značce na okraj obce Kunčice. Zde jsme se zastavili u lesního rybníčka Žid v jehož okolí roste skupina 20 památných dubů. Bohužel však byl rybníček natolik napuštěn vodou, že pěšina vedoucí přímo k dubům byla pod vodou a tak jsme si duby prohlédli pouze z dálky z hráze rybníčka.
Od rybníčka jsme jeli lesní cestou okolo dalšího památného dubu, po výjezdu z lesa jsme po polní cestě sjeli k cyklostezce mezi Nechanicemi a Kunčicemi a u obce Kunčice jsme odbočili na polní cestu k jezdeckému areálu. Projeli jsme arálem k plotu, otevřeli si vrátka a jeli jsme dále k hrázi bývalého rybníku Stýskal, na jehož hrázi roste 6 památných dubů.
Poté jsme se vrátili přes jezdecký areál a pokračovali dále do Dobřenic, zde jsme se občerstvili ve zdejší hospodě a pokračovali zdejším zámeckým parkem, ve kterém se nalézá nejstarší dub Východních Čech. Projeli jsme zámeckým parkem a po lesních cestách dojeli do Michnovky a pokračovali dále přes Pravy, Křičeň do Lázní Bohdanče a do Pardubic. Cestou u Lázní Bohdaneč jsme obdivovali porouchaný autoveterán – auto značky Dogde z 20. tých let 20. tého století.
Na výletě jsme najeli celkem 96 km, místy po lesních a polních cestách a viděli desítky památných dubů.
Zdeněk Pražák

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení