Praha – údolí Rokytky 26.6.2021

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Praha_udolim_Rokytky/

V sobotu 26.6. 2021 nás 11 turistů vyjelo za slunečného počasí z pardubického nádraží do Prahy-Libeň, kde jsem je seznámila s historií. Budova z roku 1877 (foto z webu) stojí o několik stovek metrů dále, v březnu 1945 byla bombardována a horní patro zničeno, sloužila do doby, než se postavilo nynější nehezké nádraží. Z tohoto nádraží na podzim r. 1989 odjelo 14 mimořádných vlaků s 13.000 občany NDR do NSR (cedule je mezi výchozími dveřmi - foto).

Překročili jsme frekventovanou silnici a podchod a za chvíli jsme došli na vrch Třešňovka s krásnými výhledy na Prahu (foto) a sadem třešní (foto), kde si každý může půjčit žebříček a načesat si zdarma. Odtud jsme pokračovali příjemným lesíkem přes park Smetanka s vrchem 243 m.n.m. Došli jsme k meandrům Rokytky, která se krásně rozlévala po loukách a měla silný proud (foto). U vody se napájel kůň s jezdcem v sedle (foto). Rokytku lemují cedule s historií jako je bitva u Štěrbohol a u Pražského zlomu jsme podešli silnici, potkali na silnici 4 pasoucí kozy (foto) a došli k malému hezkému zámku Hloubětín (gotika z19. století, před válkou patřil židovské obci, pak pionýrům, po 89. zase židovské obci, která provozovala zdravotní ústav a dnes ho vlastní Babiš -foto). Vedle jsme se podívali díky mladému kastelánovi do gotického kostela sv. Jiří z roku 1257 (foto) se zajímavou sochou těhotné Panny Marie. Za ním stojí Křižovnický dvůr. Vrátili jsme se k Rokytce a pokračovali stále po toku v příjemném chládku pod stromy až jsme narazili na pěknou hospůdku Pragovka. Sem už Němcovi nedorazili, prý šli na metro. Václav se zatoulal, došel nás až v Podviní. My zatím uvnitř  v chládku pojedli gulášovou polévku, guláš s chlebem a dobré pivko Kácov. Moc jsme si pochutnali, tak jsme pochválili kuchaře.

Pokračovali jsme kolem další hospůdky Podviňák do parku Podviní k vyhlídce a umělé kamenné stezce (foto), nad parkem je bobová dráha. Tady kdo chtěl mohl odjet vlakem z vlakové stanice Vysočany. A protože bylo krásné počasí a málo hodin, tak jsem navrhla dojít k ústí Rokytky dalších 5 km. Všichni se nakonec přidali a stálo to za to.

Šli jsme stále příjemnou cestou kolem Rokytky kolem pivovaru Kolčavka, dovedla jsem je k Libeňskému zámečku (navštívila ho Marie Terezie, císař Josef II, Leopold II, v roce 1848 lazaret, pak výchovný ústav, ONV, teď úřad) tady jsme poseděli ve stínu růží (foto růže s Růže(nkou)). Dělají tam koncerty pod nebem. Kolem kaple a kostela jsme vyšlapali do Thomayerových sadů s vyhlídkou na Prahu a sešli dolů k ústí Rokytky do ramene Vltavy  zvaného Stará Plavba a podél Vltavy zase příjemnou zastíněnou cestou k hospůdce v italském stylu s výhledem na řeku (foto), kde někteří ochutnali pivko nebo kafíčko a tady nejstarší z nás Honza plaval (foto), moc si to pochvaloval i když voda byla chladná. To se nám to šlapalo pod Bílou skálou a zámečkem Jabloňka ve vinici přes Trojský most k nádraží Holešovice !

V 17.05 nám jel rychlík na hlavní nádraží a za chvíli jsme frčeli Svitavou do Pardubic.

Celý den krásné počasí, cesta čistá, upravená, málo lidí. Tato část Prahy je moc hezká. Ušli jsme 17 km.

Marta Pecháčková

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení