Ohlédnutí za výletem: Zámky Hrochův Týnec a Přestavlky 1.5.2022

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2022_Zamky_Hrochuv_Tynec_a_Prestavlky/

V neděli na 1. máje 2022 se nás sešlo 15, přijeli cyklisté z Přelouče a jedna z Kolína, Pavel jako vždy nezklamal, přijel s rozkvetlou větví a děvčata políbil, omluvil se a my vyjeli za pěkného počasí lipovou alejí kolem renesančního zámku (původně vodní tvrz) přes kamenný most se sochou Františka de Paule a Nepomuckého, kolem Chrudimky na Zeleňák, pak před cvičištěm psů kolem slepých ramen do Drozdic a podél Chrudimky do Mnětic, Tuněchod, Úhřetic, Vejvanovic, ...

... Stíčan přes Ležák k baroknímu kostelu sv. Martina z  roku 1723 a hrobce Lilienwaldů z roku 1830 na způsob dórského chrámu se sloupovým portikusem.
Potom jsme zašli do moc pěkné restaurace Měšťanka, kde jsme se dobře najedli a napili, kde jsem rezervovala místa, tam jsme si prohlédli veselé optimistické obrazy místní malířky a salon v patře. Zajeli jsme na zámek ze 17. století a tady jsem měla překvapení, kdy jsem domluvila s vedením města i zámku vstup. Otevřel nám umělec, který ten den vystavoval v přízemí nádherné fotky přírody a schodištěm s krásným dřevěným vyřezávaným zábradlím jsme došli do patra s nádhernou knihovnou ve dřevě. Byl to zážitek.
Udržovaným parkem jsme se dostali do Trojovic, Zájezdce na židovský hřbitov a na pseudorenesanční zámek do Přestavlk z r. 1872, v krásném parku jsme zajeli ke hrobu Carla Regensdorfa (syna majitele zámku, zemřel 1916) s krásným náhrobkem, před zámkem socha sv. Liboria.
A přes Blansko, Čankovice, Kostěnic do Dašic do hospůdky na občerstvení a kolem vily továrníka Vosáhla do Lán, přes malolánské přesypy a Spojil, do pizzerie U Kozlíků, ke Chrudimce a zimnímu stadionu.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení