Advent tam, kde straší

Attachments:
Download this file (21110 Advent tam, kde straší.doc)Propozice
Advent tam, kde straší 4.12. 2021
Vedoucí: Ivana Jehličková, mobil 723 780 650, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd v 8.00 hod zimního stadionu po trase: Holice, Borohrádek, Častolovice,Rychnov n/K
Ceny: členové TKSP do 25-ti let zdarma, členové TKSP nad 25 let 100 Kč, nečlenové Kč 150; Placení: Ve středu 24.11. v době mezi 15. – 16. hod. v ED na Pernštýnském náměstí.

Potřebná mapa: KČT č. 27  Orlické hory, trasa:12 km.
Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT během organizované akce, člen KČT během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770
Z autobusu vystoupíme v malebné vesničce Liberk v Orlických horách. V sv. západním koutu obce je soubor staveb, který je národní kulturní památkou viz. obr. Po prohlídce krásného dřevěného kostelíku se vydáme jihozápadním rohem návsi k místu, kde stával hrad. Z hradu zbyl jen hradní příkop, ale je to krásný skalnatý ostroh, který hluboko dole obtéká Liberský potok. Potom se vrátíme na náves a kolem hospody po M zn. budeme pokračovat údolím potoka proti proudu a neustále do mírného kopce až do tajuplné vsi Kačerov, kde se vyskytují paranormální jevy a kde údajně také straší. Voda tu teče do kopce, auta do něho sama couvají, míč se kutálí taky obráceně. Před auty řidičů se občas objevuje záhadná postava shrbeného muže s kápí staženou do půlky obličeje nebo plovoucí černá ruka.
Nachází se zde podle odborníků největší a nejhezčí soubor roubených chalup v Orlických horách, který byl vyhlášen vesnickou památkovou zónou. Potom vystoupáme ještě výš až k romantickému místu s krásným výhledem – ke kostelu sv. Kateřiny s malým hřbitůvkem.
Celý komplex je poměrně zchátralý, ale to mu dodává přímo romantický a trochu i strašidelný nádech. Řada náhrobků jsou krásné kamenické práce. Potom odbočíme vpravo po Ž zn. a alejí stromů dojdeme do Kunčiny vsi. Odtud začneme sestupovat po Ž zn. až k rozcestí Nad kovárnou, kde odbočíme po Č zn. do vsi Rampuše. Zde odbočíme ze značky a zamíříme k restauraci Sokolí hnízdo na soukromé farmě, kde se občerstvíme.
Kromě občerstvení je možno zde různé druhy mléčných i masných výrobků zakoupit.
Po občerstvení pokračujeme stále po Č zn. až do Liberka. Po celou dobu sestupu se nabízí krásné výhledy do kraje.
Předpokládaný odjezd z Liberka je v 16. hod.
Zajímavosti:
Kostel sv. Petra a Pavla je barokní dřevěný kostel postavený Kolovraty v l. 1691-2, upraven poč. 19. st., r. 1914 a na konci 20. st. Jednolodní stavba s trojbokým závěrem, sedlovou střechou a třípatrovým štítem. Před kostelem dřevěná stupňovitá zvonice a fara.    
Kostel sv. Kateřiny je jednolodní kostel s trojboce uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií v ose. Nad západním průčelím je hranolová věž. Vstupní portál v západním průčelí je zdoben umnou rokokovou kamenickou prací. Vesnická památková zóna v Kačerově představuje z památkového hlediska velmi hodnotnou lokalitu. Zastoupeny jsou především přízemní chalupy tzv. východosudetského typu z přelomu 18. a 19. století s chlévní dispozicí, roubenými světnicemi a zděnými zadními částmi, bedněnými štíty a přístavky.                                                
Hezké zážitky přeje      
Ivana Jehličková   
mobil 723 780 650   
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení