Mrtvá ramena Orlice 9.5.2021

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Mrtva_ramena_Orlice/

Tento cyklovýlet byl původně plánován na neděli 11.4. V tomto termínu však kvůli v té době platným epidemiologickým opatřením nešlo výlet uspořádat. Jak ubíhala doba, tak se zmírňovaly koronavirové zákazy a tak jsem se rozhodl uspořádat tento výlet nejdříve v sobotu 8.5., ale po žádosti některých pravidelných účastníků mých cyklovýletů jsem jej přesunul na neděli 9.5.

 

Ráno v 9,00 se nás u zimního stadionu v Pardubicích sešlo celkem 12 a tak jsme po akademické pětiminutovce vyrazili na trasu. Jeli jsme přes zdymadlo a Brozany do Němčic, zde jsme po polní cestě podél Labe s velkou dubovou alejí dojeli do Hrobic a pokračovali dále do Opatovic nad Labem. Zde jsme si prohlédli místo, kde stával Opatovický klášter a vyrazili dále po nově vybudované Labské cyklostezce do Hradce Králové.

 

Cestou jsme míjeli mrtvé rameno Labe nazývané Jesípek a u Třebše další mrtvé rameno Labe – zvané staré Labe, kolem nejž jsme dojeli až k mostu přes Labe u hradecké nemocnice a po daším mostě u secesní elektrárny Hučák jsme dojeli do Jiráskových sadů, kde jsme se u soutoku Labe s Orlicí občerstvili z domácích zásob a poté jsme si prohlédli zvenčí zdejší dřevěný kostel svatého Mikuláše, který byl za první republiky přenesen ze Slovenska.

 

Poté jsme podél Orlice pokračovali k hradeckým lízátkům a k mostu do Malšovic. Zde jsme projeli okolo mrtvých ramen Orlice Bejkovny a Jezuitských jezer a přes Malšivice se vrátili zpěk k mostu přes Orlici a přejeli na druhou stranu řeky.

 

Z parkoviště u Lídlu jsme přejeli po louce na modelářské hřiště a okolo ramene Holštejn jsme pokračovali po louce ke Kašparovu jezeru, které jsme museli objet a pokračovat po polní cestě proti toku Orlice podlé mrtvých ramen Hluboké jezero a Binarovo jezero do chatové oblasti Parlament-

 

Odftud jsme pokračovali do Svinar, kde jsme se chtěli zastavit v hospodě U Pírků, kde však měli zavřeno, a tak jsme pokračovali dále do Lesní restaurace U pytláka v hradeckých lesích, kde bylo sice narváno, ale přesto jsme se zde občerstvili. Dohnal nás zde Honza Levý, takže nás bylo celkem 13 účatníků.

 

Po občerstvení jsme vyrazili na zpáteční cestu okolo rybníku Výskyt k Mazurově chalupě a přes Hoděšovice jsme pokračovali dále a zastavili se na zmrzlinu nebo pivo v motorestu Koliba. Po občerstvení jsme vyrazili dále, ale došlo k problému při přejíždění silnice se z důvodu silného provozu část účastnic zpozdila a nezaregistrovala, že první skupina odbočila po cyklostezce na Borek. Opozdilci pokračovali až do Vysoké nad Labem a museli odtud jet po silnici za dost velkého provozu.

 

Cyklovýlet jsme ukončili občerstvením v Rábech v Dadalie clubu a poté jeli domů. Celkem jsme najeli asi 80 km z poloviny po polních a lesních cestách.

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení