Za žraloky do Stolan 16.5.2021

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Za_zraloky_do_Stolan/

Na třetí květnovou neděli 16. 5. byl v letošním plánu výletů TKSP cyklovýlet nazvaný Za žraloky do Stolan. Cílem výletu byl bývalý kamenolom u obce Stolany, ve kterém byla v loňském roce vybudována geologická naučná stezka zaměřená na zkameněliny prvohorního mořského dna.
V sobotu celý den propršel a pršet přestalo až odpoledne, ale předpověď počasí na neděli byla vcelku příznivá, přeháňky se měly objevit až později odpoledne, přesto se moc účastníků nehlásilo.

Ráno v 9,00 se nás u zimního tedy sešlo celkem 5 a další účastnice se domluvila, že pojede do Slatiňan vlakem a že se setkáme u rozhledny Bára.
Vyrazili jsme tedy na cestu a hned skoro na začátku se Dáše Dolníčkové rozbila šlapka u kola, po provizorní opravě jsme jeli dál a hned se málem utopili v podjezdu u letiště, kde po včerejším dešti bylo minimálně 20 cm vody a skoro všichni jsme si nabrali vodu do bot.  Pokračovali jsme přes Staré Jesenčany, Blato a Medlešice do Chrudimi. Zde jsme se zastavili koupit suché ponožky a pokračovali do Slatiňan a dále přes Kočičí hrádek na rozhlednu Bára, kde se k nám připojila Marta Pecháčková. Po vrcholové společné fotografii jsme sjeli po modré značce přes Kosovu seč do Rabštejnské Lhoty, cestou jsme projeli přírodní památkou Na skalách, kde jsou k vidění odkryvy druhohorních pískovcových usazenin a pokračovali dále na zříceninu hradu Rabštejnek.
Zde jsme se posilnili z domácích zásob a poté pokračovali dále po zelené značce. Kola jsme museli od zříceniny nejprve opatrně svést prudkým srázem dolů k potoku a po jeho překonání po lávce jsme pokračovali dál po rozbahněných lesních cestách k cíli našeho výletu – bývalému pískovcovému kamenolomu v lese nedaleko od obce Stolany. Zde jsme prošli vybudovanou naučnou geologickou stezku a pokračovali dále do Stolan, kde byla otevřená zahrádka u zdejší hospody a tak jsme se tedy zastavili na tekuté občerstvení.
Po občerstvení jsme jeli dále do Janovic, kde jsme se rozhodli, že změníme trasu z důvodu, že původně plánovaná cesta okolo Bačalského mlýna dále na Radlín bude vzhledem ke včerejšímu dešti silně rozbahněná a tak tedy pojedeme z Janovic do Heřmanova Městce přes Morašice a Chotěnice, Klešice, Jezbořice a Starý Matéřov kolem letiště do Popkovic a domů.
Celkem jsme najeli přes 65 km, místy po dost rozbahněných polních a lesních cestách.

Zdeněk Pražák

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení