Pomníky bitvy u Hradce Králové 22.5.2021

Na sobotu 22. 5. 2021 byl v plánu výletů TKSP původně zařazen 19. ročník Dětského dne: autobusový výlet Milana Jehličky - Dobrodružství mezi dvěma hrady. Z důvodu koronavirové epidemie jej však Jehličkovi zrušili a tak jsem jako náhradu připravil cyklovýlet Za pomníky bitvy u Hradce Králové s tím, že ráno dojedeme vlakem do Hradce Králové a odtud budeme pokračovat na kolech. V pátek od odpoledne skoro pořád pršelo a tak se jednotliví zájemci ...

 

... přihlášení na výlet postupně odhlašovali.

 

V sobotu ráno sice ještě v Pardubicích pršelo, ale ranní pohled na meteoradar a předpověď počasí sliboval ustání deště po půl deváté. Na nádraží se k odjezdu vlaku v 8,06 do Hradce Králové dostavily Věra Vlková a Alena Milatová. Vlak do Hradce Králové odjel přesně na minutu a když jsme po půl deváté vystoupili z vlaku, tak déšť začal podle předpovědi pomalu ustávat.

 

Vyrazili jsme tedy na cestu do Pouchova, kde jsme si prohlédli zdejší vojenský hřbitov, na kterém byli pohřbíváni vojáci z Královehradecké pevnosti a rovněž padlí v bitvě u Hradce Králové dne 3.7.1866. Po prohlídce hřbitova jsme pokračovali kolem letiště a Správčického písníku do Lochenic a dále dále do Neděliště, kde jsme si prohlédli místní vojenský hřbitov s pomníky padlých vojínů a pokračovali dále ke kostelu Svatého Stanislava v Sendražicích, kde byl další pomník.

 

Od kostela jsme jeli dále do vesnice Hořiněves, před vesnicí jsme se zastavili u pomníku rakouského 10. pěšího pluku v Hořiněveské bažantnici. V Hořiněvsi jsme projeli okolo místního zámku k roubené bývalé zájezdní hospodě, kde se narodil nejznámější český padělatel – Václav Hanka, autor Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského. Poté jsme se zastavili u pomníků z bitvy na místním hřbitově a na okraji obce a jeli dále do Benátek, kde jsou další pomníky z bitvy.

 

Z Benátek jsme jeli po polní cestě do lesa Svíb, o který se v krutě bojovalo a zahynulo zde přes 5000 mužů z obou válčících stran. Centrální cestou lesem Svíb nazývanou Alejí mrtvých a lemovanou řadou pomníků věnovaných padlým z jednotlivých pěších pluků jsme dojeli na kraj lesa a přes neposekanou louku a po lesní pěšině jsme sjeli k známému pomníku rakouského 12. pěšího pluku zvanému Říman. Od něj jsme pokračovali po právě upravované polní cestě do Máslojed, kde jsme se zastavili na zdejším vojenském hřbitově a pokračovali dále do centra bojiště – do obce Chlum.

 

Zde jsme se zastavili u pomníku rakouského I. Armádního sboru, od kterého byl pěkný výhled na Hradec Králové a pokračovali přes Pruský vojenský hřbitov k Ossariu a ke kříži se lvy. Odtud jsme dojeli k monumentálnímu pomníku Baterie mrtvých u Chlumu a v závětří za muzeem bitvy jsme se posilnili z domácích zásob. Po rychlé fotce u muzea jsme pokračovali k mauzoleu nad obcí Lípa, sjeli jsme do Čistěvse k dalším pomníkům a pokračovali přes Dohalice, Mokrovousy do Střezetic, kde se nalézá monumentální bronzový pomník věnovaný památce padlých v jezdecké bitvě u Střezetic.

 

Od pomníku jsme jeli ke kostelu v Probluzi, kde je okolo kostela pochováno přes 400 padlých vojáků a jeli dále přes Dolní Přím ke zdejšímu vojenskému hřbitovu.

 

Odtud jsme vzhledem k silnému větru vyrazili domů přes Stěžery, Hřibsko, Vlčkovice, Praskačku a Staré Ždánice domů.

 

Celkem jsme najeli za silného větru a odpoledne i za sluníčka místy po polních a lesních cestách asi 86 km a viděli cestou přes 80 pomníků věnovaným padlým z bitvy u Hradce Králové.

 

Zdeněk Pražák

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení