Z Deštného přes Skuhrov do Rychnova 4.9.2021

Fotky jsou na: https://tksp.rajce.idnes.cz/2021_Z_Destneho_do_Rychnova/

Na letošní první zářijovou sobotu jsem si již tradičně připravil výlet ranním cyklobusem do Deštného a odtud kamsi…..tentokrát po 4 letech opět do Rychnova nad Kněžnou, ale jinudy. Po sérii chladných a deštivých dní v závěru srpna se od středy s nástupem nového školního roku začalo vyjasňovat a tak se již v týdnu hlásili první turisté (turistky). Bylo zřejmé, že počasí klapne. Nakonec se do pátku do večera přihlásilo celkem 19 zájemců ...

... 19 zájemců (převážně zájemkyň), 20. turistka přišla až ráno na autobusové nádraží, tak jsme mohli směle vyrazit.
Podařilo se vyřešit i již letitý problém se zakoupením skupinové jízdenky, jíž někteří zvláště česky nehovořící řidiči odmítají brát v potaz, cyklobus jsme slušně zaplnili a před 10. hodinou již nedočkaví a natěšení z něho vylezli u kostela v Deštném. Pověděli jsme si pár slov k organizaci výletu, pořídili skupinové foto a vydali se na trasu. Čekalo nás 16 nebo 22 km. Vystoupali jsme na návrší s chatou Kukačka, pokochali se výhledem na hlavní hřbet Orlických hor v čele s Velkou Deštnou a pokračovali mírným klesáním. Prošli jsme lesem a našli nějaké ty houby, prošli osadou Mnichová, dále si přišly na své broděnímilovné turistky, když jsme brodili přes jeden z přítoků Bělé, a dále poseděli a posvačili v altánku pod osadou Lomy a pokračovali sestupem přes osadu Proloh do Skuhrova nad Bělou. Zde si někteří z nás trasu prodloužili o rozhlednu, zbytky místního hradu a kostel, kde se konala svatba. My ostatní jsme opět chvíli poseděli. Následoval výstup z údolí Bělé s krátkým zakufrováním a již tu byla Lukavice a s ní plánované občerstvení v místním hostinci nebo na fotbalovém hřišti, kde se konaly místní sportovní hry. 7 turistů pokračovalo dále pěšmo až do Rychnova, my ostatní jsme opět poseděli a krátce po půl páté nasedli do autobusu a svezli se do Rychnova. Výletu však ještě nebyl konec, vystoupili jsme pod zámkem, došli na zámecké nádvoří a prošli si centrum Rychnova. Pochopitelně jsme nevynechali pomník Bylo nás pět. Poté jsme ještě shlédli bývalou synagogu a došli na nádraží, kde jsme krátce po 18. hodině nastoupili do motoráčku směr Častolovice a následně HK a Pardubice.
Ve vlacích jsme ještě výlet zhodnotili, probrali své dojmy z výletu či dovolených a krátce po půl osmé se spokojení rozloučili před hlavním nádražím v Pardubicích.         
Zaznamenal: David Šebesta, vedoucí akce

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení