Z Oustí do Brandejsa

Attachments:
Download this file (z Oustí do Brandejsa.doc)Propozice
Turistická akce v sobotu 19. září 2020
Vedoucí: Marta Pecháčková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 732781226
Sraz na pardubickém nádraží v 7.50 hodin, odjezd  rychlíkem v 8.07 do Ústí na Orlicí. Každý si kupuje lístky sám dle věku a slev (roušku sebou).
Trasa cca 17 km, občerstvení na konci cesty.
Zřícenina hradu Orlík --- zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zricenina-hradu-orlik-u-brandysa-nad-orlici

Zpět pojedeme z Brandýsa nad Orlicí osobákem v 16.28 až do Pardubic (17.14), případně s přestupem v Chocni na rychlík. Příjezd do Pardubic v 16.55.

Trasa:
žst Ústí nad Orlicí - po žluté kolem studánek k rozcestníku Nad Vlčím dolem - dále po modré k Lichtenštejnskému památníku - Řetůvka (bez značení údolím Husího krku) - Hrádek (tady Vás čeká překvapení)  - Sudislav - Orlík (zřícenina ze 14. stol.) - žst Brandýs nad Orlicí (pomník J.A.Komenského, bludiště, zámek z 18. stol.-nyní soukromý) - po  modré na zříceninu hradu z 13. stol.- sokolovna 1925 = 17 km. Tři hospůdky budou na konci cesty, také dvě cukrárny.
         Zajímavosti:
•    Na náměstí v Brandýse nad Orlicí stojí secesní radnice z roku 1901. Na konci padesátých let minulého století byla na radnici otevřena Pamětní síň Jany Ámose Komenského, která vás seznámí s jeho pobytem ve městě a díly zde vzniklými.
 
Učitel národů přišel do Brandýsa pravděpodobně na podzim roku 1622 a odešel v roce 1625, nebo o rok později. Jeho brandýský pobyt charakterizují dvě závažné událostí: v roce 1623 zde napsal své umělecky nejvýznamnější dílo Labyrint světa a ráj srdce, v roce 1624 se podruhé oženil s dcerou významného bratrského činitele Jana Cyrilla, Dorotou Cyrillovou - a tímto sňatkem překonal i hlubokou osobní krizi pramenící ze ztrát, které jej v počátcích pobělohorské doby postihly.
Kniha svatebních smluv, která je jedinou památkou na pobyt Komenského v Brandýse, tvoří nejcennější dokument v působivé upravené Pamětní síni Jana Ámose Komenského v budově radnice.
 
•    https://mapy.cz/…ova
Marta Pecháčková     Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.     732781226

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení