Jaro v Železných horách - Nad přehradou Křižanovice

Attachments:
Download this file (Jaro v Žel. horách.doc)Propozice
Turistická pěší akce v sobotu dne 26. března 2022
Vedoucí: Pavel Kopřiva, tel. 602 103 139
Mapa KČT č. 45 Železné hory; celkem našlapeme asi 14 km.
Odjezd z Pardubic, osobním automobilem v 8:00 směr Chrudim, Rabštejnská Lhota, Křižanovice.
Nejspíš zaparkujeme u chaty v osadě Požáry u Křižanovic. Sejdeme do osady Mezisvětí, ...

Sejdeme do osady Mezisvětí, kde se vydáme vlevo po M turistické značce směr přehrada. Projdeme mlýnem, přes Jezerní potok, okolo hájovny až do chatové osady Malý Václavák. Vystoupáme pod usedlost Kopáčov, abychom se opět spustili ke břehům přehrady. Přes osadu Červený kříž opět vystoupáme ke hřbitovu a kostelu v Hradišti. Zde se nacházejí pozůstatky starověkého, keltského osídlení. Po pravé straně hranice objektu projdeme zachovalé valy původního opevnění, včetně přírodního, směrem ke Krkance, s hlubokým údolím Chrudimky. Obloukem dojdeme až na silnici a vpravo sejdeme na hráz přehrady. Silnicí vystoupáme nad přehradu směr obec Křižanovice a první odbočkou vlevo se opět ponoříme do lesa, okolo chaty Orlí hnízdo a zbytků základu lanovky pro stavbu přehrady. Sestoupáme až k břehu přehrady a cestou pak budeme vystupovat do osady Prohnuté. Těsně před osadou uhneme pěšinou vlevo a okolo několika chat sestoupíme do osady Velký Václavák. Projdeme celou osadou a cestičkou nad řekou dojdeme zpět na Mezisvětí, kde jsme své putování započali.
Celkem tedy našlapeme asi 14 km

Stravování po trase - pouze z vlastních zdrojů, celou akci můžeme zakončit opékáním uzeniny dle chuti z vlastních donesených zásob.

Bližší informace Kopřiva Pavel  tel.  602 103 139

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT, spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení