Přes Kost na Hrubou Skálu

Attachments:
Download this file (Propozice Přes Kost na Hrubou Skálu.doc)Propozice
Pěší výlet do Českého ráje s dopravou vlakem v sobotu 20. května 2023
Vedoucí: David Šebesta (776 823 797 Vodafon) Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Hlavním cílem našeho pěšího vlakového výletu bude překrásná oblast Českého ráje s rozkvetlou májovou přírodou, pískovcovými skalními městy, sopečnými vrchy, šumícími bory, malebnou lidovou architekturou a množstvím kulturních památek.

Z nich navštívíme během našeho výletu hrad Kost a zámek Hrubá Skála. Hrad Kost je v majetku rodu Kinský dal Borgo a je návštěvníkům přístupný ve 4 prohlídkových okruzích, zámek Hrubá Skála slouží návštěvníkům jako hotel. Dále se projdeme údolími říček Klenice a Žehrovky, mineme několik rybníků (např. Bílý rybník), vystoupáme na čedičový vršek Vyskeře s poutní kaplí sv. Anny, navštívíme arboretum Bukovina a po Zlaté stezce Českého ráje se projdeme Hruboskalským skalním městem. Celý den nás bude provázet rozkvetlá májová příroda Českého ráje. Celkem ujdeme 17 km.
Výlet je zařazen do kalendáře akcí odboru KČT Synthesia Pardubice a oblasti KČT Pardubický kraj na rok 2023. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193.
Číslo pojistné smlouvy je 1310001770.
Doporučená mapa: zelená edice (1:50 000) KČT č. 19 Český ráj (9. vydání z roku 2023)
Odjezd: 7.05 z Pardubic hl.n. (7.09 Rosice, 7.27 HK, 7.43 Jaroměř) s přestupy (8.30 Stará Paka, 8.58 Lomnice n/P) do Libošovic (příj. 9.46)
Sraz: 6.45 na hlavním nádraží ČD pod odjezdovou tabulí (dohodneme se na koupi společných jízdenek)
Jízdné: záleží na počtu zájemců o společnou jízdenku, celkové jízdné za obě cesty by nemělo příliš přesáhnout pro 1 osobu 100 Kč (po většinu trasy s výjimkou zpátečního úseku Hrubá Skála – Ktová platí jízdní doklad IREDO)
Trasa: Vystoupíme společně na železniční zastávce Libošovice (předpokládaný příjezd 9.46) a po Ž půjdeme nejprve 100 m podél trati a poté se stočíme doprava a polní cestou dojdeme ke hradu Kost (2,5 km). Po pokochání se malebnou siluetou hradu a případném občerstvení pokračujeme již dále jen po M podél rybníků Bílý a Partoťák a přes vsi Dobšice a Meziluží sejdeme do údolí Žehrovky (+5 km), kde překřížíme Ž a vodní tok a vystoupáme do Vyskeře, kde se můžeme občerstvit ve stejnojmenném penzionu a vystoupat na stejnojmenný sopečný vrch s kaplí (dle portálu Mapy.cz je zde trasa sice uzavřená, ale dle telefonické informace je vrch přístupný a křížová cesta by měla být bez problémů) (+2 km, celkem 9,5 km). Poté budeme pokračovat dále po M, částečně v souběhu se Z, až vyjdeme na Č značenou Zlatou stezku Českého ráje u arboreta Bukovina (+4 km). Po krátké prohlídce pokračujeme v souběhu s Č, po níž dojdeme až k zámku Hrubá Skála, kde se pokocháme zámeckým areálem i překrásnými výhledy do Českého ráje, a po Z sejdeme zpět na M (+1 km). Po M pak dojdeme v Hrubé Skále k vláčku (+2,5 km, celkem 17 km).            
Možnosti občerstvení: Kost, Vyskeř, Hrubá Skála  
V případě nepříznivého počasí může být trasa upravena či změněna.
Odjezd domů:
Hrubá Skála    odj.    17.00
Hradec Králové hl.n.  příj./odj.   18.53 / 19.04          
Pardubice hl.n.   příj.       19.27                                               
Pěkný den, pěkné počasí a příjemné zážitky z výletu přeje
David Šebesta (776 823 797 Vodafon) Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 16. dubna 2023
Zajímavosti po trase:
Libošovice – obec připomínaná v letech 1352-99. Jednolodní pozdně gotický kostel sv. Prokopa byl obnoven v roce 1610, v roce 1874 byl prodloužen a doplněn novogotickou věží.
Kost – hrad na pískovcové skále při styku tří údolí (Plakánek, Prokopské údolí, údolí při Černém rybníku). Gotický hrad byl vystavěn na rozhraní 14. a 15. století, asi po roce 1371. Původní hrad na půdorysu pětiúhelníku sestával z velké věže, starého paláce, věžovité obytné budovy a kaple. Hrazení bylo dřevěné, kombinované s přírodní skálou. Hrad byl postupně majetkem několika šlechtických rodů (Zajícové z Házmburka, Šelmberkové, Biebersteinové, Lobkovicové, Černínové). V roce 1658 měl být podle císařského příkazu zbořen jako možný opěrný bod nepřítele, této katastrofě se však podařilo zabránit. Po několikerých přestavbách a požárech byl hrad po roce 1953 opraven. Po restituci je majitelem G. Kinský dal Borgo. Expozice je vytvořena z majetku rodiny Kinských, tvoří ji renesanční černá kuchyně, historické zbraně, středověká mučírna aj. Dnes je jedním z nejlépe zachovaných středověkých hradů v Čechách.
Vyskeř – obec prvně připomínaná v roce 1318 je rozložena na úpatí stejnojmenného čedičového vrchu (466 m) s poutní kaplí sv. Anny (připomínána v roce 1348) na vrcholu, při cestě k ní kaple křížové cesty. V obci se nachází novorománský kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1914 s gotickým portálem z konce 13. století. Dřevěná osmiboká zvonice pochází z roku 1750. U hřbitovní zdi rostou 4 památné lípy malolisté (obvody kmenů 210-450 cm, výška 19 m, stáří 100-150 let).
Bukovina – hájovna a samota na Hruboskalské plošině při Zlaté stezce Českého ráje. Arboretum o rozloze 2,75 ha, původně botanickou zahradu, založil v letech 1860-62 majitel hruboskalského panství L. Aehrenthal za spolupráce lesníka Leopolda Angera. Roste zde 37 druhů, převážně jehličnanů exotů. Stromy jsou označeny. Sezónní informační středisko Správy CHKO Český ráj.  
Hruboskalské skalní město – největší skalní město na území CHKO Český ráj, pískovcová plošina v nadmořské výšce cca 380 až 420 m, rozčleněná v hluboká údolí, úzké rokle a skalní věže, zalesněná převážně borovými porosty. Skalní město je rozděleno do 4 hlavních oblastí: Dračí skály a Zámecká rokle, Kapelník, Maják a Údolíčka. Pod Mariánskou vyhlídkou je symbolický hřbitov zahynulých horolezců expedice Peru při čs. výpravě v roce 1970. Na ploše Čertovy ruky, skalního útvaru v křídových pískovcích, je archeologické naleziště neolitického osídlení až po dobu římskou a zbytky středověkého hrádku ze 13. století. Je zde zachována tesaná studně, stopy po dřevěném schodišti, sklepní místnosti a záseky po trámech. Nejcennější části území byly v roce 1998 vyhlášeny Přírodní rezervací Hruboskalsko (219,20 ha). Území přibližuje naučná stezka Hruboskalsko vybavená panely.
Hruboskalsko – přírodní rezervace (219,20 ha, vyhlášena v roce 1998), geomorfologicky členité území pískovcového skalního města se zbytky reliktních borů a kyselých bučin ve vyšších polohách a olšin a lesních pramenišť v údolních polohách. Území přibližuje naučná stezka Hruboskalsko vybavená panely.
Hrubá Skála – zámek nad obcí na zalesněné skalní plošině (367 m). Stojí na místě hradu založeného kolem roku 1300 Hynkem z Valdštejna. Byl vybudován na pískovcových skalách spojených mosty. Původně se jmenoval Skály. Za vlastnictví Smiřických došlo ve 2. polovině 16. století k přestavbě hradu na pohodlné renesanční šlechtické sídlo. Po požáru v roce 1710 byl zámek rozšířen. Nově byl upraven v roce 1804, kdy vznikl též anglický park. V roce 1821 koupil panství od Valdštejnů Hans Anton Lexa, rytíř z Aehrenthalu, jehož rod jej vlastnil až do roku 1945. V roce 1859 byl zámek regotizován a v roce 1923 opraven. Západní prostranství před zámkem uzavírá kostel sv. Josefa z roku 1812, postavený v romantické novogotice. Na skále před zámkem se nachází Prachovna, předsunuté opevnění bývalého hradu ze 14. století. Ve skále je zachován tesaný příkop, základy po dřevěné věži a původní přístup po schodech s dřevěnými zárubněmi. Dnes je v zámku hotel. Veřejně přístupná je zámecká věž.
Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce odboru KČT Synthesia Pardubice  uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení