Zámek Heřmanův Městec a obora Úherčice

Attachments:
Download this file (PROPOZICE 2022-1.doc)Propozice
Cyklovýlet dne 21.5. 2023
Vedoucí: Marta Pecháčková, 732781226, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd od ZS v 9.00 hodin, trasa do 60 km, možnost oběda v Hermanově Městci
Trasa: Po levém břehu Labe do Svítkova na letiště, kde se zastavíme v leteckém muzeu, kolem letiště do Máteřova, Barchova, Jezbořic ke kostelu sv Václava   ....

 

... ke kostelu sv Václava s možností se podívat dovnitř, se zvonicí a k první oboře s bílými klokany. Kolem židovského hřbitova dojedeme do Sokolovny, kde si dáme oběd. Pokračovat budeme k synagoze a k zámku a zámeckým parkem kolem Zámeckého rybníka a Ježkovky ke druhé oboře Úherčice a kolem třetí obory Jankovice pojedeme do Pohledu, poblíž je kopec Smrt 461 m.n.m., takže krásné výhledy. Místní hospůdka otevírá v 15 hod. Přes Čejkovice a Stolany do lomu se zkamenělinami, Lány, Bylany, Třibřichy, Třebosice se budeme vracet do Pardubic.
Ujedeme nejvýše 60 km.

Zajímavosti:
Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara je unikátní expozicí, která se věnuje životu prvního českého aviatika a pardubického rodáka. Mapuje jednotlivé jeho životní etapy od studií na pardubické reálce přes první letecké pokusy a slavný přelet trasy Pardubice → Velká Chuchle až po jeho tajemnou smrt.
Gotický kostel sv. Václava stojí na nejvyšším místě v Jezbořicích. Pravděpodobně zde stával již od počátku existence jezbořického dvorce (první zmínka je z roku 1131), kdy dvorec patřil pod Olomoucké biskupství. Původní, zřejme menší dřevěný kostel, vyhořel a na jeho místě byl v 15. století postaven nový v gotickém slohu. U kostela stojí dřevěná zvonice ze 14. století. V kostele nalezneme pamětihodné gotické sanktuárium (výklenek ve zdi, kam se ukládaly liturgické předměty) a také 6 vyřezávaných lavic, pocházejících z výprodeje inventáře sedleckého kláštera, zrušeného za Josefa II. Návrší s kostelem bylo dříve, kdy okolí kostela nebylo zarostlé stromy, vyhlášenou vyhlídkou.
Židovský hřbitov v Heřmanově Městci byl pravděpodobně založen v 15. století. Na ploše téměř 4000 m² se nachází 1077 náhrobních kamenů, tumba z roku 1844 a velká hrobka z poloviny 19. století.
Předchůdcem dnešní synagogy byla barokní budova postavená roku 1760, která byla roku 1870 od základu přestavěna v novorománském slohu architektem Františkem Schmoranzem. V prostorách školy a synagogy je umístěna galerie východočeských malířů a sochařů 20. století.
Zámek - původně v těchto místech stávala tvrz (její původní základy se dochovaly dodnes), která byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek, který zde byl uveden do provozu v roce 1591, v roce 1623 však byla původní zámecká budova téměř zcela zničena, neboť byla vypálena císařským vojskem. Jan Berka z Dubé pak v roce 1630 nechal zámek opravit a rozšířit, respektive znovu postavit. Následovali další majitelé – Šporkové a Kinští, kteří zde prováděli barokní, klasicistní a nakonec i novobarokní úpravy.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Marta Pecháčková, 732781226, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení