Z Krouny Šilinkovým dolem do Předhradí

Attachments:
Download this file (Šilinkův důl 2023a.doc)Propozice
Pěší výlet s dopravou vlakem v sobotu 13. 5. 2023
Vedoucí: Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Je dobré mít s sebou mapu KČT č. 47 „Vysokomýtsko a Skutečsko“.
Odjezd vlakem z hlavního nádraží v Pardubicích v 7,53 s příjezdem do Krouny v 9,02. Je výhodné zakoupit skupinovou jízdenku IREDO pro 5 osob za 350 Kč. Sraz 15 minut před odjezdem.

 

Sraz zájemců o společnou jízdenku 15 min před odjezdem vlaku.

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT Synthesia Pardubice plánovaného období a oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT jsou pojištěni během organizované akce, člen KČT i během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP a.s. IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

 

Po vystoupení z vlaku půjdeme do červené značce přes Otradov údolím říčky Krouny kolem skalních útvarů Kablaně do Miřetína a dále do Šilinkova dolu až na rozcestí pod Rychmburkem. Odtud pokračujeme do Předhradí – možnost prohlídky hradu Rychmburk a dále na vlakovou zastávku Předhradí. Celkem ujdeme asi 14 km. Cestou nebudou otevřeny žádné restaurace, tudíž je třeba si sebou vzit jídlo i pití.

Propozice

Kablaně je název divoké rulovými skalami lemované části údolí říčky Krounky u obce Otradov. Větší skaliska však vystupují na opačném, levém údolním svahu Kablaní, tedy poblíž červeně značené cesty. Některá jsou stupňovitě až 20 m vysoká a výrazně členěná v důsledku mrazového zvětrávání rozpukané a místy i břidličnaté horniny. Krounka a s ní i celé údolí pak směřuje převážně k severu, kde se částečně rozšiřuje. 

Šilinkův důl - skalnatá část údolí řeky Krounky mezi obcemi Předhradí a Kutřín. 

 

Hrad Rychmburk  se nachází u obce Předhradí (dříve také názvem Rychmburk) v okrese Chrudim a Pardubickém kraji, 5 km východně od Skutče. Leží na severovýchodním konci strmého ostrohu, tvořeného údolími říčky Krounky a Lešanského potoka. Středověký hrad ze 13. století byl renesančně a barokně přestavěn a je chráněn jako kulturní památka České republiky. 

Hrad je majetkem Pardubického kraje, byl po druhé světové válce znárodněn a sloužil pak jako domov důchodců a sociální ústav. V květnu 2021 se po 70 letech otevřel veřejnosti. 

 

Zdeněk Pražák, tel 776065721, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení