K Suchému Čertovi

Attachments:
Download this file (K Suchému Čertovi.doc)Propozice
27. - 28. května 2023
Vedoucí: Milan Jehlička, mobil 723 160 199, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Odjezd: v 7.00 od zimního stadionu. Potřebná mapa: KČT 1:50.000 č. 81 Podyjí, trasy 5 až 23 km
Placení 17.5.2023 mezi 15.–16 hod. v Evropském domě na Pernštýnském náměstí.
Cena: členové TKSP do 25-ti let 800 Kč, členové TKSP nad 25 let 900 Kč, nečlenové 1100 Kč

Ubytování:, ve čtyřlůžkových bungalovech s vlastním soc. zařízením, ledničkou, kuchyňskou linkou s nádobím, rychlovarnou konvicí, mikrovlnnou troubou v campu Bítov, www.camp-bitov.cz
Pojedeme po trase: Chrudim, Havl. Brod, Jihlava, Mor.Budějovice, Jevišovice, Grešlové Mýto, Bítov

Výlet je zařazen do kalendáře akcí KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice plánovaného období  a  oblasti KČT Pardubický kraj. Členové a nečlenové KČT během organizované akce, člen KČT během organizované dopravy na akci u pojišťovny VZP, a.s. od 1.2.2019, IČO 271 16 193. Číslo pojistné smlouvy je 1310001770

Suchý Čert  († asi 1408) byl pro někoho hrdina, pro někoho odpadlík a psanec. V každém případě zaryl hluboké brázdy do historie Jevišovic. Hynek z Kunštátu, zvaný Suchý Čert, byl pánem Jevišovic, purkrabím znojemského hradu, odvážným a nekompromisním válečníkem, ale i lapka a násilník. Hynek stál vždy věrně na straně Jevišovic a oddaně sloužil svému králi Václavu IV. Zemřel bez potomků. Jeho majetek na Jevišovicích přešel na synovce Jana, který též získal přezdívku "Suchý Čert". Ta pak zůstala v rodě po něm ještě další dvě pokolení.

Trasy:
Z autobusu vystoupíme u zámku v Jevišovicích.

Sobota 27. 5. A: Stojíte-li zády k zámku pak po Ž zn. vpravo na roz. Jevišovice pod zámkem. Zde vpravo po Ž a M zn. do Střelic. Za obcí vlevo po M zn. podle říčky Nedveky až po roz. Pod Bukovinou. Zde vlevo po Z zn. do Jiřic u Mor. Budějovic, kde si je možné prohlédnout meditační křížovou cestu a vystoupat na rozhlednu Anička. Pokračujeme po Ž a Z zn. do Boskovštejna, kde lze v zámku navštívit muzeum jízdních
kol. Dál pokračujeme po Ž zn. do Grešlovského Mýta.
Celkem 12 km                                                            

B: Z Jevišovic po Ž zn. vlevo s možností prohlídky areálu parku u Nového zámku Jevišovice s bohatou sochařskou výzdobou, která sem byla přenesena od Louckého kláštera u Znojma. Pokračujeme po Ž zn. do Plavče, kde si prohlédneme románskou rotundu. Dál po Z zn. kolem romantické zříceniny hradu Lapikus (+prohlídka) a podél Plenkovického potoka do Hlubokých Mašůvek. Zde je možné shlédnout areál kostela se sochami, Lurdskou jeskyni a křížovou cestu.
Celkem 18 km   

 

Trasa C: V Jevišovicích  autobus zhruba dvě hodiny bude stát, aby bylo možno prohlédnout si Jevišovický zámek, kde žil Suchý Čert (na čase se domluvíme v autobuse). Potom popojedeme autobusem do Hlubokých Mašůvek (kde končí trasa B). Tam projdeme okruh - nejdříve po Z zn. ke zřícenině hradu Lapikus podle Plenkovického potoka (někdo může vystoupat 200 m až k hradu) a lesní cestou se vrátíme do H. Mašůvek (celkem asi 7 km). Je to krásné, malé poutní místo, dříve známé a oblíbené, malé lázně. Tady si zájemci mohou projít například dvě křížové cesty, podívat se k Lurdské jeskyni, prohlédnout si areál kostela s farou a sochami a zajít do hospůdky nebo cukrárny. V 17 hod. odjedeme pro druhou skupinu do Grešovského Mýta a ubytovat se.

Neděle 28. 5.
Přejezd k hotelu Happy Star u Šatova
       
A: Od hotelu Happy Star po Z zn. k hotelu Vinice (opačný směr než do Šatova). Dál po Ž zn. na roz. Pod Šobesem. Odtud vlevo po Č zn. přes visuté lávky a vinici Šobes až k roz. Nivky. Zde vpravo po Ž zn. na roz. Andělský mlýn. Přejdeme asi 40 m vpravo po cyklostezce na druhé roz. Andělský mlýn. Zde vpravo po Z zn.
přes vyhlídky Králův stolec, Dlouhá řeka a další vyhlídková místa stále po Z zn. až na roz. Znojmo hrad.
Celkem 19 km    
                                                                                                                               
B: Od hotelu Happy Star po Z zn. k hotelu Vinice. Dál po Ž zn. na roz. Pod Šobesem. Zde vpravo po Ž zn. na vyhlídku Sealsfieldův kámen. Pokračujeme stále po Ž zn., která v této části kopíruje řeku Dyji až do Znojma na most přes Dyji a dál do města.
Celkem 14 km

C: Autobus se otočí a zajede do Popic.
Z Popic z roz. Popice – host. vlevo po Z zn. na roz. s vyhlídkou Sealsfieldův kámen. Pokračujeme vpravo po Ž zn. na most přes Dyji a dál do města.
Celkem 8 km

                                                                                                                                                                                                                                       
D: Z Popic po Č zn. přes Špalkovu vyhl. a vyhl. na Kraví hoře (nejhezčí výhled na Znojmo) do Znojma na most přes Dyji a dál do města.  Celkem 5 km
                                                                                                                                              Prodloužení pro trasu C a D (případně i A a B)

Za mostem přes Dyji ve skalnatém srázu vede řada turistických cest s množstvím krásných vyhlídek, po kterých se lze dostat až ke Znojemskému hradu a starému městu. Vyhlídky jsou jak na krásné údolí Dyje, tak na části hradeb a hradu nad hlavou. Podle zvolené trasy (dle vlastní mapy) je možno původní trasu prodloužit o 2 až 5 km.
Doporučuji např. za mostem přes Dyji pokračovat po Č a M zn. a v serpentinách stoupat až do míst, kde vlevo odbočí nově vytvořená zděná, neznačená cesta, kterou projdeme na NS Jižními svahy nad Dyjí. Na ní je řada krásných vyhlídek a postupně dojdeme až na roz. Obornyho cesta. Odtud vpravo po Z zn. až na roz. Znojmo – hrad vyhlídka. Odtud pokračujeme na hrad nebo do starého města.

Odjezd autobusu (návrat): v 16. hod

Vzhledem ke změně termínu možnosti bezplatného storna autobusu lze vracet účastnický poplatek pouze tehdy, odhlásí-li se zájemce v termínu minimálně 7 dní před odjezdem.

Hezké zážitky Vám přeje
Milan Jehlička, mobil 723 160 199, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Děkujeme sponzorům, za jejichž finanční podpory se akce KČT,spolek odbor Synthesia Pardubice uskutečňují

Vyhledávání

Sponzoři

 synthesia banner 180x150

 logo Pardubice

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlášení